'VN klaar om voedsel te leveren aan Homs'

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is klaar om voedselrantsoenen voor 2.500 mensen te leveren aan het belegerde oude centrum van Homs, waar mensen sterven aan de hongerdood. De VN wacht alleen nog op groen licht van de strijdende partijen, zo maakte een woordvoerder van de organisatie bekend.

Irene de Zwaan
Inwoners van Homs houden zich warm rondom een vuur in een van de belegerde wijken van de stad. Beeld reuters
Inwoners van Homs houden zich warm rondom een vuur in een van de belegerde wijken van de stad.Beeld reuters

'Als alle partijen op de grond het hulpkonvooi doorgang verlenen, dan zal het Wereldvoedselprogramma in het oude centrum rantsoenen voor 500 families leveren, waaronder 500 zakken met bloem, genoeg om 2.500 mensen een maand lang van te laten leven', zei Elisabeth Byrs, woordvoerder van het Wereldvoedselprogramma tegen Reuters.

Ook Unicef staat klaar om de medische benodigdheden te leveren voor honderden kinderen in Homs, waaronder 500 poliovaccins en rehydratievloeistof voor ondervoede kinderen. De organisatie heeft de lijst met benodigdheden voorgelegd aan de Syrische regering.

Overeenkomst over evacuatie
Het bericht volgt op het nieuws dat de oppositionele partijen en een delegatie van de regering afgelopen weekend op de vredesconferentie in Genève overeenkwamen dat vrouwen en kinderen het belegerde centrum van Homs mogen verlaten.

VN-vredesgezant voor Syrië Lakhdar Brahimi zei gisteren dat beide partijen nog altijd discussiëren over hoe de evacuatie praktisch gezien uitgevoerd moet worden. Er is nog niet besloten hoe er een beschermde doorgang gecreëerd kan worden, zodat een evacuatie plaats kan vinden.

Het centrum van Homs is sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011 het toneel van hevige gevechten tussen de oppositie en regeringstroepen. De Syrische regering heeft vooralsnog geweigerd om hulpkonvooien toe te laten tot de hermetisch afgesloten wijken. Volgens de oppositie zouden er tot nu toe acht mensen zijn overleden door het gebrek aan voedsel. Ook bevinden zich zo'n 100 zwaargewonden in de stad die spoedig medische hulp nodig hebben.

Valstrik van het regime
In de overeenkomst die op de vredestop werd bereikt over de evacuatie is opgenomen dat mannen hun vrouwen en kinderen pas achterna mogen gaan als ze eerst een lijst met hun namen overhandigen. Het regime wil hiermee voorkomen dat gewapende strijders ongezien de stad verlaten. De oppositie vreest echter dat dit een valstrik is van het regime is om terrein te winnen zodra de vrouwen en kinderen de stad uit zijn.

Vrouwen in Homs gaven bovendien aan dat ze niet van plan zijn om te vertrekken zolang ze hun mannen niet mogen meenemen.

undefined

In Homs zijn sommige wijken volledig onbewoonbaar geworden. Beeld REUTERS
In Homs zijn sommige wijken volledig onbewoonbaar geworden.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden