VN: IS zet 550 gegijzelde families in als menselijk schild bij strijd om Mosul

Terreurgroep Islamitische Staat (IS) heeft 550 families uit de omliggende dorpen van Mosul gevangen genomen. Ze worden ingezet als menselijk schild in de strijd om de Noord-Iraakse stad. Dat hebben de Verenigde Naties vrijdag gezegd op basis van lokale bronnen.

Redactie
Een Iraakse man loopt door het dorp Qayyarah, 60 kilometer ten zuiden van Mosul. Op de achtergrond smeulende olievaten. Beeld afp
Een Iraakse man loopt door het dorp Qayyarah, 60 kilometer ten zuiden van Mosul. Op de achtergrond smeulende olievaten.Beeld afp

'We zijn heel erg bezorgd over berichten dat IS burgers in en rondom Mosul inzet als menselijk schild terwijl de Iraakse strijdkrachten oprukken', aldus VN-woordvoerder Zeid Ra'ad al-Hussein in een verklaring. Hij voegt daaraan toe dat het gevaar bestaat dat de burgers door IS worden gedood als een overwinning van het Iraakse leger nabij is.

Volgens informatie van de VN werden 200 families afgelopen maandag gedwongen om vanuit het dorp Samalia naar Mosul te lopen. Op dezelfde dag verplaatsten 350 families zich vanuit het dorp Najafia naar Mosul. IS positioneert de burgers op plekken aan de frontlinie om te voorkomen dat ze worden aangevallen.

De VN onderzoeken momenteel nog een claim dat veertig inwoners van een dorp nabij Mosul door IS zijn gedood.

Iraakse soldaten onder de rookpluimen van Qayyarah, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Mosul. Beeld afp
Iraakse soldaten onder de rookpluimen van Qayyarah, ongeveer 60 kilometer ten zuiden van Mosul.Beeld afp

Offensief om Mosul

Strijdkrachten van de Iraakse regering en Koerdische gevechtseenheden zijn sinds maandag bezig met een offensief om IS te verdrijven uit Mosul, de tweede stad van het land.

Iraakse militairen en Koerdische peshmerga-strijders hebben inmiddels vijftien dorpen rond Mosul op IS heroverd. Gisteren sloten speciale anti-terreureenheden zich bij het Iraakse leger aan in een poging het offensief rondom de stad te versnellen.

Mosul is de 'hoofdstad' van IS in Irak. De aanval op de stad geldt als het grootste legeroffensief sinds de invasie van de VS in 2003. In totaal naderen zo'n 25 tot 30 duizend strijders, onder wie ook soennitische tribale strijders en sjiitische milities van de volksmobilisatie, de stad die in 2014 door IS werd ingenomen. Naar verwachting zal de operatie weken, misschien zelfs maanden duren.

Overleg over Mosul

Mosul moet nog worden veroverd, maar in Parijs vergaderden de Iraakse regering en de internationale coalitie gisteren alvast over de politieke toekomst van de stad. Lees hier wat de uitkomst van dit overleg is.

Een rookpluim nabij Mosul. Beeld ap
Een rookpluim nabij Mosul.Beeld ap

Aanval op Kirkuk

Vanochtend werd de nabijgelegen Noord-Iraakse stad Kirkuk aangevallen door IS-strijders. De terroristen drongen een elektriciteitscentrale nabij de stad binnen en doodden daarbij elf medewerkers, onder wie twee Iraniërs. Daarna bliezen ze zichzelf op. Ook vielen ze een politiecomplex en het stadhuis aan.

De meeste IS-strijders die de aanval op Kirkuk openden, zijn inmiddels gedood, meldt de Iraaks-Koerdische zender Rudaw. In totaal zouden 19 doden zijn gevallen, inclusief de militanten van IS.

Kirkuk ligt in een belangrijk oliewinningsgebied, op 290 kilometer ten noorden van de Iraakse hoofdstad Bagdad, en is nooit in handen geweest van IS. Zowel de autonome Koerdische regio als de centrale Iraakse regering maakt aanspraak op de stad.

De onverwachte aanval op de stad laat nog eens zien hoe gevaarlijk het is om hulp te verlenen in de regio, stelt Alun McDonald van Save the Children vanuit Erbil, ongeveer 100 kilometer ten noorden van Kirkuk. 'Een groot deel van de regio waar nu wordt gevochten kunnen we niet bereiken vanwege de instabiele situatie. Aan de grens met Syrië houden zich honderden tot duizenden mensen op. Ze zijn er slecht aan toe. Sommigen hebben dagen gelopen en zijn uitgedroogd. Omdat het gebied in handen is van IS, kunnen wij er niet naartoe.'

Hulporganisaties maken gebruik van mobiele hulpposten om vluchtelingen zo veel mogelijk op te vangen.

De Verenigde Naties waarschuwen voor een humanitaire ramp als Mosul wordt binnengedrongen en een groot deel van de 1,5 miljoen inwoners op de vlucht slaat. Er zijn te weinig opvangplekken en de voorzieningen in de kampen zijn schaars.

Archiefbeeld explosie in de Kirkuk-provincie. Beeld afp
Archiefbeeld explosie in de Kirkuk-provincie.Beeld afp
Een peshmerga-strijder rent door de straten van Kirkuk. Beeld reuters
Een peshmerga-strijder rent door de straten van Kirkuk.Beeld reuters
Iraakse soldaten bereiden zich voor op de aanval op Mosul. Beeld ap
Iraakse soldaten bereiden zich voor op de aanval op Mosul.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden