Update

VN-inspecteurs verlaten Syrië

De VN-inspecteurs die in Syrië onderzoek hebben gedaan naar de mogelijke gifgasaanval op 21 augustus verlaten het land. Ze hebben vroeg in de ochtend hun hotel in Damascus verlaten. Getuigen hebben tegen persbureau Reuters gezegd dat de auto's van de VN richting de grens met  Libanon gaan.

Het konvooi van de VN-inspecteurs rijdt weg bij hun hotel in Damascus, zaterdagochtend. Beeld EPA
Het konvooi van de VN-inspecteurs rijdt weg bij hun hotel in Damascus, zaterdagochtend.Beeld EPA

De verwachting is dat de inspecteurs naar Nederland vliegen. Ze gaan dan beginnen met het onderzoeken van het materiaal dat ze hebben verzameld. Ze sturen monsters naar diverse laboratoria in Europa.

Het is nog niet bekend wanneer er resultaten worden bekendgemaakt. Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, heeft de leden van de Veiligheidsraad meegegeeld dat de analyse twee weken kan duren.

Gasmaskers
Ondertussen bereidt de wereld zich voor op de 'beperkte' aanval van de VS op Syrië, die onafwendbaar lijkt. De marineschepen van de VS stomen verder op richting Syrië. In Israël worden in enkele steden gasmaskers uitgedeeld uit voorzorg voor een mogelijke reactie van het buurland. Rusland heeft het dreigement van de Amerikanen 'een directe schending van het internationale recht' genoemd.

Hoewel president Barack Obama vrijdag heeft gezegd dat hij 'nog geen beslissing heeft genomen' over hoe de VS militair gaat ingrijpen in Syrië, wijst alles erop dat de aanval ophanden is. Volgens bronnen bij het Pentagon, zo bericht CNN, is nu ook de USS San Antonio met 300 man aan boord richting Syrië gevaren als extra ondersteuning. Het amfibieschip bevindt zich in het oosten van de Middellandse Zee.

Er zouden nu in totaal zes oorlogsschepen, naar verluidt alle uitgerust met middellange-afstandsraketten, paraat zijn. Ook twee onderzeeërs zouden in de omgeving zijn. Het ministerie van Defensie zegt dat de USS San Antonio voor een andere reden in de regio was, maar dat het schip nu uit voorzorg in de buurt van Syrië blijft.

Het Witte Huis heeft benadrukt dat er 'no boots on the ground' zullen komen: er gaan geen troepen aan land. De actie zou ook niet gaan lijken op bijvoorbeeld die tegen en in Irak.

De aanval lijkt onafwendbaar na de toespraak van John Kerry, de minister van Buitenlandse Zaken, vrijdag. Hij zei dat de VS overtuigend bewijs heeft dat het Syrische regime van president Assad achter de gifgasaanval van 21 augustus op de buitenwijken van Damascus zit. Daarbij zijn zeker 1429 mensen omgekomen, van wie 426 kinderen.

Leugens
Syrië heeft de beschuldigingen verworpen als 'leugens' die op niets zijn gebaseerd. Het is volgens Syrië een 'wanhopige poging' om 'potentiële agressie' goed te praten. De Syrische minister van Buitenlandse Zaken ontkent dat dat het regime chemische wapens heeft ingezet.

Ake Sellstrom, het hoofd van de VN-inspectiemissie in Syrië, zaterdagochtend bij het wegrijden van het hotel in Damascus. Beeld epa
Ake Sellstrom, het hoofd van de VN-inspectiemissie in Syrië, zaterdagochtend bij het wegrijden van het hotel in Damascus.Beeld epa
Archiefbeeld van twee marineschepen van de VS, de USS Barry en de USS Harry S. Truman. Beeld afp
Archiefbeeld van twee marineschepen van de VS, de USS Barry en de USS Harry S. Truman.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden