VN: honger neemt wereldwijd toe, voor het eerst in jaren

Voor het eerst in dertien jaar neemt de wereldwijde honger toe. 815 miljoen mensen kampen met voedseltekorten, schatten vijf VN-organisaties in hun jaarlijkse rapportage. Oftewel: 11 procent van de wereldbevolking.

Jeroen van Raalte
Somaliërs die op drift zijn geraakt door de droogte krijgen voedsel in een opvangkamp. Beeld ap
Somaliërs die op drift zijn geraakt door de droogte krijgen voedsel in een opvangkamp.Beeld ap

Twee jaar geleden stelden de Verenigde Naties zich tot doel om in 2030 de wereld vrij van honger te hebben gemaakt. Zonder een betere aanpak van de oorzaken van ondervoeding wordt die doelstelling niet gehaald, voorziet het rapport.

De groei van het aantal hongerige mensen in 2016 - 38 miljoen meer dan een jaar eerder - laat zich vooral verklaren door oorlog en klimaatgerelateerde voedselcrises, zeggen de VN. Gewapende conflicten in Afrika (Zuid-Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek) en het Midden-Oosten (Jemen, Syrië) leggen hun beslag op de voedselvoorraad, zeker als droogte of overstromingen daar nog bovenop komen.

Die cocktail van oorlog en fnuikende weersomstandigheden treft vooral Oost-Afrika, waar maar liefst een op de drie mensen ondervoed is. Daar lijdt de voedselschaarste behalve onder conflict ook 'onder de gevolgen van El Niño en El Niña en van klimaatverandering op de lange termijn', zei de directeur van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) tijdens de presentatie in Rome.

Succes

Sinds 2003 is honger zowel absoluut als relatief gestaag afgenomen. Waren rond de eeuwwisseling zo'n 900 miljoen aardbewoners ondervoed (destijds 14,7 procent van de wereldbevolking), in 2015 waren dat er nog 777 miljoen (10,6 procent). Dat succes onderschrijven de VN-organisaties: de wereld staat er op de meeste fronten beter voor dan een decennium terug.

Toch baren de jongste cijfers de VN zorgen. Of die het begin van een opwaartse trend aankondigen, durven ze niet te zeggen, 'maar sinds 2010 is de afname van ondervoeding aanmerkelijk vertraagd'. De vooruitzichten voor dit jaar stemmen evenmin gerust. 'Begin dit jaar woedde een aantal maanden honger in delen van Zuid-Soedan. Er is een groot risico op een herhaling, ook in conflictgebieden in Noordoost-Nigeria, Somalië en Jemen.' Zo'n twintig miljoen inwoners van deze landen verkeren in een precaire voedselsituatie, waarschuwen de VN.

Er moet veel meer worden geïnvesteerd in kleinschalige landbouw, zegt hoogleraar Ken Giller plantaardige productiesystemen (Wageningen). Boeren in ontwikkelingslanden zijn steeds minder in staat een extra centje over te houden aan hun productie, dat ze kunnen investeren in hun bedrijf. 'In delen van Afrika waar dat wel gebeurt, zien we de opbrengsten van het land toenemen.' Maar ook die groei is kwetsbaar voor conflicten elders, zegt Giller. Hij verwijst naar de grote vluchtelingenstroom naar noord-Oeganda, die een bedreiging vormt voor de recente agrarische bloei daar. 'Dit rapport toont dat we redelijk somber moeten zijn over de haalbaarheid van de doelstelling voor 2030.'

Belangrijkste cijfers

Aantal mensen met honger: 815 miljoen wereldwijd

- 520 miljoen in Azië
- 243 miljoen in Afrika
- 42 miljoen in Latijns-Amerika

Aandeel hongerigen bevolking: 11 procent wereldwijd

- Azië: 11,7 procent
- Afrika: 20 procent
- Latijns Amerika: 6,6 procent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden