VN-hervormingsplan is 'stille revolutie'

VN-secretaris Kofi Annan heeft woensdag zijn langverwachte pakket hervormingen gepresenteerd, die de Verenigde Naties minder log en kostbaar moeten maken....

Reuter, AP, The Guardian

NEW YORK

Het rapport bouwt voort op eerder aangekondigde hervormingen als het schrappen van duizend banen op de secretariaten, het terugbrengen van de administratieve kosten en het drastisch beperken van de papierwinkel.

Annan wil dat er een klein VN-kabinet komt in plaats van de huidige 27 ondersecretarissen. Ook wil hij een vice-secretaris-generaal, liefst een vrouw, die zich met de administratie en coördinatie tussen de departementen zal bezighouden.

Een aantal departementen, waaronder Humanitaire Zaken, moet worden opgeheven. Andere moeten fuseren. Annan wil dat het accent van het VN-werk komt te liggen op bescherming van mensenrechten en bestrijding van misdaad, drugshandel en terrorisme.

De Algemene Vergadering van de VN moet de plannen nog goedkeuren. Om de ontwikkelingslanden over de streep te trekken, stelde Annan voor de besparingen, waarschijnlijk 200 miljoen dollar in 2002, in een apart fonds te stoppen voor economische hulpprogramma's voor de arme landen.

De betaling van 819 miljoen dollar aan achterstallige Amerikaanse contributie hangt af van het succes van de hervormingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.