VN hervatten noodhulpkonvooien Syrië

De Verenigde Naties gaan de noodhulpkonvooien aan Syrië hervatten. Dat maakte de Veiligheidsraad woensdag bekend. De hulp was opgeschort door de VN na een dodelijke aanval op een konvooi van het Rode Kruis bij Aleppo twee dagen geleden.

Een kapotgeschoten vrachtwagen van een hulpkonvooi in Urem al-Kubra Beeld afp

'De voorbereidingen voor deze konvooien is nu hervat en we zijn spoedig klaar om bezet en moeilijk te bereiken gebied te voorzien van noodhulp', aldus de verklaring. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) verwacht morgen een lading medicijnen naar een buitenwijk van Damascus te sturen.

Tijdens de VN-bijeenkomst riep de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry al op alle vliegtuigen in het noorden van Syrië aan de grond te houden zodat humanitaire hulp doorgelaten kan worden. Hij zei nog steeds te geloven in een wapenstilstand en riep alle landen op te stoppen met steun aan de partijen die het bestand schenden.

Eerder woensdag meldde CNN dat Rusland volgens de Verenigde Staten betrokken was bij de luchtaanval op het hulpkonvooi. Rusland ontkent. Volgens de Russen was de informatie over het konvooi bekend bij de rebellen die het gebied beheersen, maar niet bij andere partijen in het conflict. Bovendien zou er juist een Amerikaanse drone boven het betreffende gebied hebben gevlogen tijdens de aanval.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov riep woensdag bij de VN-bijeenkomst op tot grondig en onpartijdig onderzoek naar de aanval.

Nieuw plan voor wapenstilstand

Frankrijk heeft woensdag tevens een nieuw plan ontvouwd om het staakt-het-vuren in Syrië nieuw leven in te blazen. Op het bestand moet in het vervolg worden toegezien door de Internationale Steungroep voor Syrië (ISSG), stellen de Fransen voor.

Het toezicht op de wapenstilstand, die vorige week maandag inging maar 'inmiddels dood is', schoot volgens Frankrijk tekort. Alle betrokken partijen moeten alles in het werk stellen om het tot nieuw leven te wekken. Deskundigen van de ISSG, waartoe de Verenigde Staten, Rusland, Iran, Saudi-Arabië, Turkije, Groot-Brittannië en Frankrijk behoren, moeten vervolgens in de gaten houden of de kemphanen in Syrië zich aan de afspraken houden.

Frankrijk wil de deskundigen van de ISSG voeden met informatie van de inlichtingendiensten van de deelnemende landen en met informatie vanuit het Syrische maatschappelijk middenveld. De ploeg zou ook kunnen toezien op de toegang voor hulporganisaties tot Syrische burgers in de knel.

Leden van de Syrische burgerwacht blussen het vuur na de aanval op een hulpkonvooi in Urem al-Kubra. Beeld reuters

'Schandalig'

De aanval op het konvooi maandag heeft tot woedende reacties geleid. De speciale VN-gezant voor Syrië, Staffan de Mistura, vindt de aanval 'schandalig'. Volgens hem had het hulpkonvooi na lang onderhandelen en na en lange voorbereiding toestemming gekregen om hulpgoederen te brengen naar de geïsoleerde burgers van Aleppo. Hulpkonvooien gaan regulier pas op pad als afgesproken is dat de hulpverleners veilig zijn.

Washington heeft laten weten dat het opnieuw zal beoordelen of het nog zal samenwerken met Rusland bij de bestrijding van terreurgroepen als IS en Jabhat Fatah al-Sham (voorheen al-Nusra) in Syrië.

Rusland lijkt zelf ook weinig te voelen voor een gezamenlijke operatie met de VS. Nadat het Syrische leger maandag aankondigde zich niet meer te houden aan het in Genève overeengekomen staakt-het-vuren, liet Rusland dinsdag weten dat zijn luchtmacht een aanval heeft uitgevoerd op rebellen aan de noordrand van Aleppo. Daarbij zouden volgens het Russische ministerie van Defensie veertig doden zijn gevallen.

Leden van de Witte Helmen, een Syrische burgerwacht, doven het vuur dat is ontstaan na een aanval op een konvooi van het lokale Rode Kruis. Beeld afp
Het aangevallen hulpkonvooi in Urem al-Kubra. Beeld afp

Oppositie en regime beschuldigen elkaar

Volgens het Syrische regime en Rusland hebben de VS het aan zichzelf te danken dat het staakt-het-vuren is mislukt. Het land zou te weinig hebben gedaan om rebellengroepen te dwingen hun wapens neer te leggen. Ook zouden ze zich niet aan hun belofte hebben gehouden om terreurgroepen van gematigde rebellengroepen te scheiden. In plaats daarvan zouden diverse strijdgroepen het staakt-het-vuren hebben misbruikt om zich te herbewapenen.

De oppositie geeft echter de Syrische regering de schuld van het mislukken van het staakt-het-vuren. De rebellen zouden volgens het leger het bestand driehonderd maal hebben geschonden. Het leger zwoer zijn 'plicht te blijven vervullen en het terrorisme te bestrijden om de veiligheid en stabiliteit te herstellen'.

Het bestand hing al aan een zijden draad na vier Amerikaanse aanvallen op troepen van Assad dit weekeinde. Volgens Rusland kwamen 62 Syrische militairen om het leven en raakten er 100 gewond.

De VS boden hun excuses aan, maar Rusland nam daarmee geen genoegen. Moskou stelt dat de VS Islamitische Staat hebben geholpen: door de bombardementen kon IS terreinwinst op het Syrische leger boeken. Volgens Washington waren de bombardementen juist tegen IS gericht. Onder de afspraken van het staakt-het-vuren is het toegestaan aanvallen op deze terreurorganisatie te blijven uitvoeren.

Vrijdag werd er in het oosten van de hoofdstad Damascus al hevig gevochten. Media-activisten bevestigden tegenover de Volkskrant dat het leger van Assad raketten en artillerie inzette in de wijken Jobar, Sakba en Zamalka.

Inwoners in de wijk Karm al-Jabal, waar regeringstroepen het voor het zeggen hebben, kijken uit op een verwoeste straat. Beeld afp
Rebellen lopen door de wijk al-Shaar in Aleppo. Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.