VN heropent onderzoek naar seksueel misbruik blauwhelmen in CAR

De Verenigde Naties gaan opnieuw onderzoek doen naar meldingen van seksueel kindermisbruik door vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR). Een recent verschenen rapport komt met schokkende berichten, onder meer over een Franse militair in CAR die vier meisjes dwong tot seks met een hond.

Soldaten van de VN-vredesmacht (archieffoto). Beeld afp

Al eerder is bericht over misbruik van meisjes en jongens door militairen in CAR. De Franse troepen daar vallen niet binnen de VN-vredesmissie voor het land, Minusca, maar hebben daarmee wel samengewerkt. De VN-vredessoldaten die nu zijn beschuldigd komen uit de Afrikaanse landen Marokko, Gabon en Burundi.

VN-baas Ban Ki-moon liet in een reactie op de nieuwste meldingen van seksueel geweld tegen kinderen weten 'tot het diepst geschokt' te zijn. Maar binnen de Verenigde Naties is al jaren veel bekend over misbruik door leden van vredesmissies. De organisatie heeft hiertegen nog nooit effectieve maatregelen weten te treffen.

Een eerdere klokkenluider binnen de VN moest ontslag nemen. En onlangs sprak een voormalige hoge ambtenaar bij de organisatie, Anthony Banbury, van een 'systematisch patroon van verkrachting en misbruik' in de Centraal-Afrikaanse Republiek. De VN zouden veel te weinig doen om de vredesmilitairen vooraf te screenen.

Beeld afp

Hond

De organisatie zegt nu meer dan honderd nieuwe meldingen van seksueel misbruik onder de loep te gaan nemen. In de meeste gevallen gaat het hier om minderjarige meisjes. Vorig jaar ging het om bijna zeventig meldingen van kinderverkrachting en andere vormen van seksueel geweld. Daarbij waren soldaten uit tien verschillende landen betrokken.

Een nieuw rapport, opgesteld onder leiding van de VN-kinderorganisatie Unicef, behandelt het vermeend misbruik van 98 meisjes in CAR. Een ander onderzoek spreekt over een Franse 'commandant' van Sangaris, de Franse interventiemacht, die in 2014 vier meisjes zou hebben uitgekleed en vastgebonden. Hij dwong hen tot seksuele handelingen met een hond.

De Fransman zou de kinderen hiervoor ieder vijfduizend Centraal-Afrikaanse francs, zo'n zes euro, hebben betaald. Een van de vier meisjes is inmiddels aan een onbekende ziekte overleden. Een ander meisje overleefde het misbruik, maar zegt dat zij door de mensen binnen haar dorpsgemeenschap is uitgesloten en voor 'Sangaris-hond' wordt uitgemaakt.

Beeld ap

Zero tolerantie

De ambassadeur in CAR van Burundi, een van de landen die nu worden genoemd, zei in een eerste reactie: 'Beweringen zijn beweringen.' Volgens hem kent zijn land een beleid van 'zero tolerantie' als het gaat om seksueel misbruik. Maar, zo voegde hij eraan toe, 'we moeten wachten op onderzoek van ons landelijk team, dat volgende week komt.'

De Verenigde Naties kunnen niet meer doen dan vredesmilitairen van wie is bewezen dat zij zich hebben schuldig gemaakt aan seksueel geweld terugsturen naar hun eigen land. Daar zou dan vervolgens de officiële rechtsvervolging in gang gezet moeten worden. In de praktijk, zo is in het verleden gebleken, komt het hier niet van.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden