NieuwsMyanmar

VN hebben ‘systematisch gefaald’ in Myanmar, aldus een eigen rapport

De Verenigde Naties hebben tussen 2010 en 2018 'systematisch gefaald’ bij de aanpak van Myanmar. Dat is de conclusie van een intern rapport van de internationale organisatie.

Tien Rohingya's zitten in september 2017 geknield. Ze worden in de gaten gehouden door leden van de Myanmarese veiligheidsdiensten. Beeld REUTERS
Tien Rohingya's zitten in september 2017 geknield. Ze worden in de gaten gehouden door leden van de Myanmarese veiligheidsdiensten.Beeld REUTERS

‘Een schoolvoorbeeld van etnische zuivering’, zo noemde de mensenrechtenchef van de VN de situatie in 2017 in het Aziatische land. Myanmarese strijdkrachten vermoordden toen duizenden Rohingya, een etnische moslimminderheid, in de noordelijke deelstaat Rakhine. 750 duizend Rohingya vluchtten daarop naar Bangladesh, waar zij nu in vluchtelingenkampen leven.

De verantwoordelijkheid voor de mensenrechtenschendingen ligt volgens het rapport grotendeels bij de Myanmarese overheid, geleid door Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi. Maar er is ook sprake van een ‘gedeelde verantwoordelijkheid’ van de betrokken organen van de VN, die er door het ontbreken van een eenduidige strategie niet in zijn geslaagd de Myanmarese overheid ervan te weerhouden. Ook de Veiligheidsraad, het machtigste orgaan binnen de VN, draagt schuld.

Het kritische rapport is geschreven door Gert Rosenthal, diplomaat en voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Guatemala. De belangrijkste les uit dit rapport, schrijft hij, is dat de verschillende VN-organen beter moeten samenwerken en een duidelijker strategie moeten hebben.

‘Eerlijk en nuttig rapport’

Secretaris-generaal António Guterres van de VN is dankbaar voor het ‘eerlijke en nuttige rapport’. Hij belooft de aanbevelingen door te voeren.

Ondertussen gaat het Myanmarese leger nog steeds door met het schenden van mensenrechten, zo berichtte Amnesty International eind mei. Vanaf begin dit jaar zou het bij willekeurige aanvallen etnische Rakhine hebben gedood en verwond in de gelijknamige deelstaat. Ook zouden militairen buitengerechtelijke executies en willekeurige arrestaties hebben uitgevoerd, en mensen hebben gemarteld en laten verdwijnen.

Lees verder

Het geweld tegen etnische minderheden in Zuid-Azië neemt toe. In deze analyse beschrijft Ben van Raaij waarom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden