VN halen team inspecteurs terug uit Irak

De Verenigde Naties hebben het wapeninspectieteam onder leiding van de Amerikaan Scott Ritter opdracht gegeven Irak vandaag te verlaten. Het Iraakse regime had het team, dat in zijn ogen te 'Angelsaksisch' is, tot tweemaal toe een escorte geweigerd....

Reuters, AP, AFP

NEW YORK/BAGDAD

De Veiligheidsraad sprak woensdag het 'onaanvaardbaar' uit over de Iraakse blokkade, die een schending van VN-resoluties wordt genoemd. Irak is gehouden zijn medewerking te verlenen aan Unscom, dat toeziet op de ontmanteling van Iraks massavernietigingswapens.

Een aantal teams van Unscom kon zijn inspecties voortzetten. Experts onthulden het bestaan van Iraakse videofilms die laten zien hoe biologische strijdmiddelen worden getest op honden.

De Iraakse VN-ambassadeur herhaalde dat zijn regering slechts met Unscom zal samenwerken als 'de dominantie van Amerikaanse burgers' wordt teruggebracht. De uitspraak van de V-raad wees hij van de hand. 'Wel, ik denk dat wij onze gevoeligheid voor verklaringen van de V-raad zijn kwijtgeraakt.'

Rusland, Frankrijk en China lieten gisteren doorschemeren tegemoet te willen komen aan de Iraakse kritiek op Unscom. Hoewel de drie mogendheden de verklaring van de V-raad steunden, hebben zij het Unscom-hoofd Butler in overweging gegeven het evenwicht binnen zijn organisatie te vergroten.

Butler heeft erop gewezen wapeninspecteurs niet op hun nationaliteit te selecteren. De Angelsaksische landen zouden de beste ontwapeningsexperts leveren. Voor het overwicht van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië binnen Unscom zou bovendien een financiële verklaring zijn: de experts worden niet door Unscom zelf betaald, maar door de staten die hen 'uitlenen'. De landen Saddam Hussein het gunstigst gezind zijn, waren tot dusver het minst geneigd inspecteurs te sturen.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Védrine overlegt vandaag in Parijs met Butler hoe de Franse rol in Unscom kan worden vergroot. Parijs ambieert vooral op politiek niveau beter vertegenwoordigd te worden.

Rusland heeft Butler een lijst met zestig Russische experts voorgelegd. Voor het eerst heeft ook China aangeboden drie inspecteurs ter beschikking te stellen. De Russische minister van Defensie Sergejev opperde dat Russische spionagevliegtuigen de Amerikaanse U-2's vervangen, die Irak in de gaten houden. Irak verzet zich tegen de aanwezigheid van de U-2's die Unscom van informatie voorzien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden