VN-gezant verwijt Moslims schending staakt-het-vuren

De speciale VN-gezant in voormalig Joegoslavië, Yasushi Akashi, heeft woensdag de door Moslims gedomineerde Bosnische regering met name genoemd als schuldige van schendingen van het staakt-het-vuren in Bosnië-Herzegowina....

Reuter, AFP

SARAJEVO

In een verklaring die in de Bosnische hoofdstad Sarajevo werd uitgegeven waarschuwde Akashi voor de 'onnoemelijke gevolgen van de recente vijandelijkheden voor de regio in zijn geheel'. De oorlogspartijen, aldus de gezant, 'lijken vastberaden te zijn Bosnië in een nieuwe strijd te storten'.

Akashi constateerde dat 'de weigering tot samenwerking van alle zijden, maar met name van de kant van de Bosnische regering, de noodzaak onderstreept tot terugkeer naar de onderhandelingstafel om een verdere verslechtering van de situatie te voorkomen'.

Akashi noemde het tien dagen oude offensief van het Bosnische regeringsleger bij Tuzla en Travnik 'duidelijke schendingen' van het bestand dat de Moslims en de Bosnische Serviërs tekenden op 31 december.

In de vier maanden dat het staakt-het-vuren in eerste instantie zou duren, moesten de partijen tot een politieke oplossing van het conflict komen.

Maar waarnemers constateerden al dat de partijen in plaats van te praten de periode van relatieve rust (in het noordwesten rond de enclave Bihac werd wel doorgevochten) benutten om zich te hergroeperen en -bewapenen.

De gesprekken die gevoerd werden, verliepen moeizaam en leverden weinig resultaat op. Vorige week schonden de Moslim-eenheden het bestand op de twee fronten bij Travnik, in centraal-Bosnië en Tuzla, in het noorden.

De Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic verklaarde gisteren in zijn bolwerk Pale bij Sarajevo dat hij geweld zal gebruiken om de 'landkaart van Bosnië te bepalen' als er niet snel een politieke oplossing komt.

In antwoord op het Moslim-offensief lanceerden zijn troepen dit weekeinde al een aantal repressaille-aanvallen tegen door de VN beschermde 'veilige gebieden'.

Een waarschuwing van de VN-commandant in Bosnië, generaal Smith, voor NAVO-luchtaanvallen als de Bosnische Serviërs het nog eens wagen de Moslim-enclaves te beschieten, sloeg Karadzic gisteren opnieuw in de wind. 'Wanneer de VN luchtsteun van de NAVO inroepen, zullen wij alle banden met de vredesmacht doorsnijden en de blauwhelmen beschouwen als vijandelijke eenheden', verklaarde hij.

Vorig jaar gijzelden de Bosnische Serviërs VN-soldaten en blokkeerden ze hulpkonvooien naar Moslim-gebied, toen de NAVO overging tot bombarderen. De acties brachten de hulpoperaties een harde klap toe. Sindsdien was Smiths voorganger Michael Rose huiverig voor het inroepen van luchtsteun.

'Wij streven naar erkenning van de territoriale integriteit en onafhankelijkheid van de Servische Republiek' (die de Bosnische Serviërs eenzijdig hebben uitgeroepen), aldus Karazdic in een tv-uitzending gisteravond. 'Als dit niet binnen korte tijd vreedzaam en via de politieke weg kan worden bereikt, zullen onze soldaten de grenzen zelf bepalen; die zullen daar komen te liggen waar zij hun laars neerzetten'.

Hij dreigde dat zijn milities Sarajevo zullen innemen, wanneer het Bosnische regeringsleger doorgaat met zijn offensief. 'Dan is het afgelopen met het ge-onderhandel over het grondgebied. Als ze geen politieke oplossing voor de verdeling van Sarajevo willen, dan wordt Sarajevo Servisch'.

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.