VN-gezant: 'Noord-Korea-crisis kan in oorlog uitmonden'

De internationale crisis over de ontwikkeling van kernwapens door Noord-Korea kan tot een nieuwe oorlog leiden. Dat zegt de VN-gezant voor Noord-Korea, de Canadees Maurice Strong, die de afgelopen dagen een bezoek bracht aan Pyongyang....

Volgens Strong is Noord-Korea bereid een oorlog te voeren als de regering van president Kim Jong Il zich in het nauw gedreven voelt en het idee krijgt dat de territoriale integriteit van het land in gevaar is, aldus Strong.

De VN-Veiligheidsraad houdt volgende week woensdag op verzoek van de Verenigde Staten een bijeenkomst over Noord-Korea en het opzeggen vorig jaar van het Non-Proliferatieverdrag door Kim. De opzegging van het verdrag treedt precies een week later, op 16 april, formeel in werking.

De VS zullen waarschijnlijk aansturen op een veroordeling van Noord-Korea door de Veiligheidsraad en mogelijk op internationale sancties tegen het land als het zijn kernwapenprogramma niet bevriest.

Volgens de Amerikaanse president George Bush maakt Noord-Korea, met Iran en Irak, deel uit van de 'As van het Kwaad', een verzameling schurkenstaten die door de ontwikkeling van massavernietigingswapens een bedreiging vormt voor de internationale gemeenschap.

Volgens Strong heeft Pyongyang de diplomatieke gang die tot de oorlog tegen Saddam Hussein heeft geleid zeer goed gevolgd en zal het zich voorbereiden op een oorlog als duidelijk wordt dat de VS eenzelfde strategie hanteren tegen Noord-Korea.

De VS proberen in de Noord-Korea-crisis ook China, Rusland, Japan en Zuid-Korea te betrekken, die evenzeer als de VS bedreigd zouden worden door een Noord-Koreaans kernwapen, aldus de Amerikaanse regering. Volgens Strong wil Korea een niet-aanvalsverdrag met de VS sluiten, maar heeft Washington daar tot nog toe geen belangstelling voor getoond.

De VN-diplomaat zegt dat Pyongyang om de VS onder druk te zetten om de onderhandelingen voort te zetten mogelijk op korte termijn zal beginnen met het opwerken van nucleair materiaal. Daarmee zullen de verhoudingen met Washington verder verslechteren, maar hoopt Kim een sterkere onderhandelingspositie te creëren, aldus Strong.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden