VN-gezant moet in Zuid-Azië bezoek Kofi Annan voorbereiden

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft woensdag een afgezant naar Zuid-Azië gestuurd die moet onderzoeken welke rol de VN kunnen spelen in de crisis rond de kernproeven van India en Pakistan....

REUTERSAP en AP

Reuters, AP, AFP

NEW YORK/ISLAMABAD

De afgezant, de Peruaanse assistent-secretaris-generaal Alvaro de Soto, 'zal persoonlijke boodschappen overbrengen aan de leiders', zei Eckhard. Hij zal echter India niet bezoeken. Zeker als het om de kwestie-Kashmir gaat, accepteert New Delhi geen buitenlandse bemiddeling. India wil daarover alleen bilateraal met Pakistan praten.

Kort nadat beide landen vorige maand kernproeven hadden gehouden, bood Kofi Annan al aan te bemiddelen, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. De nieuwe Indiase regering wees het aanbod af.

De Soto begint zijn bezoek aan de regio vandaag in Bangladesh. Waarschijnlijk gaat hij ook naar Pakistan. Misschien volgt daarna Sri Lanka. Volgens diplomaten in New York is de reis van De Soto vooral bedoeld om India te laten wennen aan het idee van VN-betrokkenheid.

De Veiligheidsraad van de VN heeft de kernproeven scherp veroordeeld en de stopzetting geëist van de kernwapenprogramma's van beide landen.

Pakistan wil graag buitenlandse bemoeienis. Begin juni deed de Pakistaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Ahmad Kamal, nog een dringend beroep op Kofi Annan om in eigen persoon een poging te doen de opgelopen spanning in het subcontinent te temperen. 'Het is absoluut noodzakelijk dat de secretaris-generaal zich persoonlijk inzet', zei Kamal toen.

De Pakistaanse premier Nawaz Sharif heeft woendag gezegd volgende maand met zijn Indiase ambtgenoot te zullen overleggen. Dat zal de eerste ontmoeting worden tussen de twee regeringsleiders sinds Pakistan en India vorige maand kernproeven hielden.

Sharif stuurde dinsdag een brief aan de Indiase premier Atal Bihari Vajpayee, waarin hij instemt met overleg over 'alle zaken van belang, in het bijzonder vrede en veiligheid in het genucleariseerde Zuid-Azië en het geschil over Jammu en Kashmir, wat in de grond de enige oorzaak is van de spanningen in de regio', zo meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Islamabad.

De besprekingen zullen worden gehouden in de marge van een driedaagse bijeenkomst van de Zuid-Aziatische Associatie voor Regionale Samenwerking (SAARC) in de Sri-Lankaanse hoofdstad Colombo. De bijeenkomst begint 29 juli.

De Indiase minister van Binnenlandse Zaken, Lal Krishna Advani, heeft woensdag sterkere economische banden met Pakistan aangeprezen als middel om vrede te bereiken. 'Als Pakistan deze aanpak overneemt, zullen de twee landen een deur openen naar grote vooruitgang en welvaart voor het gehele subcontinent', zei hij. Advani en premier Vajpayee zijn de twee belangrijkste leiders van de regerende hindoe-nationalistische partij BJP.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden