VN geven meer voor rijke dan voor arme dode

LONDEN De schadevergoeding die de Verenigde Naties betalen voor een blauwhelm uit een welvarend land die tijdens een vredesmissie wordt gedood, is meer dan vier keer zo hoog als die voor een VN-soldaat uit een ontwikkelingsland....

REUTER

Reuter

Sinds eind 1992 betalen de VN 85.300 dollar (bijna 150 duizend gulden) voor elke gedode VN-soldaat uit een geïndustrialiseerd land, terwijl de gemiddelde schadevergoeding voor een gedode blauwhelm uit een Derde Wereldland 19.500 dollar (ruim 34 duizend gulden) is.

Volgens Jane's zijn de verschillen te verklaren door het feit dat de schadevergoedingen die de VN betalen, gebaseerd zijn op de landelijke wetgeving: 'Omdat schadevergoedingen voor dood en verminking in ontwikkelingslanden relatief laag zijn, zijn de betalingen van de VN aan landen zoals Frankrijk en Groot-Brittannië veel hoger dan de vergoedingen aan India, Pakistan en Bangladesh,' aldus een VN-woordvoerder.

Het nieuws heeft tot felle kritiek uit ontwikkelingslanden geleid. In de veertig jaar van 1948 tot 1988 werden 743 VN-soldaten bij vredesmissies gedood. Maar daarvan kwamen er alleen al in het jaar 1993 180 om.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden