VN: Fukushima wordt geen nieuw Tsjernobyl

WENEN - De problemen bij de Japanse kerncentrale Fukushima 1 draaien hoogstwaarschijnlijk niet uit op een tweede Tsjernobyl. Dat heeft de chef van VN-atoomwaakhond IAEA, de Japanner Yukiya Amano, maandag gezegd. Tsjernobyl werd in 1986 getroffen door een zware nucleaire ramp en is 25 jaar later nog altijd onbewoonbaar.

Duitsers protesteren tegen kernenergie. Foto getty

Volgens Amano zijn er een paar grote verschillen tussen Fukushima nu en Tsjernobyl destijds. Zo zijn de veiligheidsmaatregelen in Japan beter dan die in de Sovjet-Unie. Ook zijn de reactorvaten in Fukushima zelfs na twee explosies nog intact. Bovendien hebben de Japanse autoriteiten de reactoren stilgelegd, waardoor er geen kettingreactie kan plaatsvinden, aldus de IAEA-chef.

Japan heeft de IAEA maandag gevraagd om hulp bij het aanpakken van de nucleaire problemen. De invulling daarvan moet nog worden bepaald. 'We kunnen helpen bij stralingsmetingen, milieuproeven, medische ondersteuning, het opsporen van vermiste bronnen van radioactieve straling en advies bij noodhulp', zei Amano.

Meer over