VN: Falklandeilanden liggen in Argentijnse wateren

De Falklandeilanden liggen in Argentijnse wateren. Dat heeft een commissie van de Verenigde Naties besloten bij een slepend dispuut tussen de Britten en de Argentijnen. Het oordeel is feestelijk onthaald in het Zuidamerikaanse land dat recht meent te hebben op de Britse kolonie. In Londen is vooralsnog niet gereageerd. De inmenging van de VN kan het sluimerende conflict op scherp zetten.

Linkse Argentijnen verbranden een Britse vlag tijdens een protest in Buenos Aires in 2010 tegen Britse proefboringen naar olie rond de Falklandeilanden. Beeld epa

De commissie, die grotendeels bestaat uit geologen, heeft het maritieme territorium van Argentinië met liefst 35 procent uitgebreid. Door deze beslissing omvat het nu ook de eilanden, die bijna 500 kilometer uit de kust liggen. Al jaren azen de Argentijnen op de Falklands, waar meer schapen leven dan mensen. In een referendum hebben de kleine drieduizend inwoners twee jaar geleden vrijwel unaniem bepaald om een Brits kroonkolonie te blijven, met zelfbestuur.

Dat is het feitelijk al bijna drie eeuwen. De eilanden werden eind 17e eeuw ontdekt door de Britse expeditieleider John Strong. Het waren de Fransen echter die zich er voor het eerst zouden vestigden, in 1764. Dat was het begin van een koloniale strijd tussen de Fransen, de Britten en de Spanjaarden. In 1771 werd het pleit beslecht in het voordeel van de Britten. De eilanden hadden een betoverende werking op Charles Darwin, die hier twee keer aan wal kwam tijdens zijn wereldreizen.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

Goose Green, een van de steden waar tijdens de Falklands-oorlog werd gevochten. Beeld anp

De Falklandoorlog

Pas in de loop van de 19e eeuw begonnen de Argentijnen interesse te tonen. Dat is sindsdien zo gebleven en in 1982 besloot de militaire junta van Leopoldo Galtieri zelfs tot een invasie. Dat leidde tot de Falklandoorlog die door de Britten werd gewonnen, waarna de dictator het veld moest ruimen. De eilanden bleven lonken. Ruzie maken met de Britten is voor Argentijnse presidenten tevens een prima manier gebleken om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen.

De interesse heeft niet alleen te maken met eer en trots, maar ook met olie. Er zou een olievoorraad ter grootte van een miljard vaten aanwezig zijn. Alleen het zoeken naar olie heeft de eilanden miljoenen opgeleverd, geld dat de Argentijnen goed kunnen gebruiken voor hun eigen, haperende, economie. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra zei dan ook dat het VN-besluit, dat niet bindend is, recht geeft op de aanwezige grondstoffen.

Voorzitter Mike Summers van het Falklandbestuur heeft Londen nu gevraagd om duidelijkheid te verschaffen. In Groot-Brittannië zelf pleiten linkse politici er regelmatig voor om te gaan onderhandelen met de Argentijnen. Eerder dit jaar opperde Labour-leider Jeremy Corbyn nog om het bestuur over de eilanden te delen met Buenos Aires. Wat de Conservatieve regering van David Cameron betreft is de wil van de Falklanders heilig en zij zijn voor de status quo.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden