VN: Europa moet meer doen voor bootvluchtelingen

Europa moet meer doen om vluchtelingen te redden van de Middellandse Zee. Dat vinden de Verenigde Naties. De organisatie betoogde vandaag dat de recente ramp waarbij mogelijk honderden migranten verdronken, aantoont 'dat een robuuste zoek- en reddingsactie van het grootste belang is'.

redactie
Vluchtelingen gaan van boord in Sicilië na gered te zijn door de Italiaanse kustwacht Beeld ap
Vluchtelingen gaan van boord in Sicilië na gered te zijn door de Italiaanse kustwachtBeeld ap

De VN ondersteunt met die oproep de kritiek die Human Rights Watch eerder vandaag uitte. Die organisatie verwijt Europa laksheid en wil dat de Europese Unie meer schepen naar de regio stuurt, waar duizenden migranten de hachelijke oversteek van Afrika naar Italië maken.

'Het redden van mensen moet prioriteit hebben', zei António Guterres, de VN-commissaris voor vluchtelingen.

null Beeld ap
Beeld ap

10 duizend mensen gered

Sinds vrijdag werden volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International ongeveer 10 duizend mensen gered van scheepjes op de Middellandse Zee. Zij overleefden de oversteek, die vaak begon op de kust van Libië. Mogelijk vierhonderd andere migranten kwamen om, meldde Save The Children gisteren. De organisatie baseerde zich op getuigenverklaringen.

Vandaag volgde de kritiek van Human Rights Watch. De mensenrechtenorganisatie vindt het niet te verkroppen dat zoveel mensen omkomen bij hun poging Europa te bereiken en wijt dat aan de laksheid van de Europese Unie. Die moet volgens Human Rights Watch schepen sturen naar het zeegebied om mensen te redden.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier vindt echter dat de oplossing ligt in betere omstandigheden in de landen van herkomst, niet in meer hulp van de EU. 'Uiteindelijk kunnen we, als de vluchtelingen op de Middellandse Zee zijn, het risico dat ze met man en muis vergaan, nauwelijks vermijden. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich niet meer genoodzaakt zien deze regio's te ontvluchten en dat zo houden.'

null Beeld reuters
Beeld reuters

Grensbewaking

Er varen wel schepen in het gebied om de vluchtelingen te redden. Vorig jaar spande de Italiaanse marine zich in om de migranten uit zee te halen, maar operatie Mare Nostrum werd sterk ingekrompen. Daarna startte de EU-organisatie voor grensbewaking Frontex met de operatie Triton. Die werd in februari verlengd, maar is vooral gericht op het bewaken van EU-grenzen. Critici stellen dat de operatie ontoereikend is.

Vorig jaar kwamen 170 duizend migranten aan in Italië. Ongeveer 3.600 stierven op de Middellandse Zee. Dit jaar zijn volgens Amnesty al negenhonderd mensen omgekomen. In Den Haag herdacht die organisatie vandaag de doden die vielen bij hun fatale oversteek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden