VN'ers vrezen landmijnen in Eritrea

Hulpverleners van de Verenigde Naties vrezen dat tienduizenden vluchtelingen met gevaar voor eigen leven hun woningen en familie in Eritrea en Ethiopië gaan opzoeken zodra de vredesmacht Unmee zich vestigt in het grensgebied tussen deze landen....

Van onze verslaggever Theo Koelé

Volgens minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken heeft de VN-vredesmacht, waarvan Nederlandse mariniers de kern vormen, een taak bij het traceren en opruimen van mijnen. Maar tijdens een bezoek aan Ethiopië hield hij woensdag vast aan het standpunt dat humanitaire hulp niet tot de missie van de vredestroepen behoort. Ook de Nederlandse brigade-generaal Cammaert, bevelhebber van Unmee, zei met klem dat voor de vredesmacht slechts een 'coördinerende taak' is weggelegd. Het is aan organisaties als Artsen zonder Grenzen, het Rode Kruis en de vluchtelingenorganisatie van de VN om zich te ontfermen over de dolende bevolking van de twee landen. Deze sloten eerder dit jaar een staakt-het-vuren.

Volgens VN-bronnen zijn sindsdien al 35 duizend vluchtelingen uit Eritrea teruggekeerd naar Ethiopië, en zullen er nog tienduizenden volgen. Volgens deze zegslieden kan de komst van de vredesmacht 'een vals gevoel van veiligheid' teweegbrengen. De VN voert een waarschuwingscampagne vooral gericht op jongeren, die zich onvoldoende bewust zijn van het gevaar van landmijnen.

Brigade-generaal Cammaert stelde dat de tot voor kort strijdende partijen volop medewerking verlenen bij het in kaart brengen van mijnenvelden. Ook voor het overige verloopt de samenwerking goed, aldus Cammaaert. Hij ontkende berichten dat er sinds de wapenstilstand toch weer vijandelijkheden hebben plaatsgehad. Wel bevestigde hij dat er nog problemen zijn met de bewegingsvrijheid die de partijen willen toestaan in het operatiegebied.

Over het onlangs hervatte vredesproces doen tegenstrijdige berichten de ronde. Volgens de Organisatie van Afrikaanse Eenheid (OAE) is er geen sprake van een impasse, maar van een 'afkoelingsperiode' waarin beide partijen zich bezinnen op hun standpunten. De onderhandelingen hebben plaats onder auspiciën van de OAE, met steun van Amerikaanse en Europese afgezanten.

Minister Van Aartsen begreep gisteren van zijn Ethiopische ambtsgenoot dat de demarcatie van de grens met Eritrea het belangrijkste twistpunt vormt. Vandaag voert hij besprekingen met leiders in Eritrea.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden