VN en Washington dreigen Sudan met acties

De Verenigde Naties (VN) en Washington hebben het regime in het Afrikaanse Sudan opgeroepen een einde te maken aan het geweld en de etnische zuiveringen in de regio Darfur....

ANP

Eerder dinsdagavond had de secretaris-generaal van de VN, Annan, al gewaarschuwd voor actie vanuit de Veiligheidsraad tegen de machthebbers in Khartum. Annan sprak aan de vooravond van zijn reis naar Sudan, waar hij de door burgeroorlog getroffen regio Darfur wil bezoeken. Hij wordt vergezeld door de onlangs benoemde speciale VN-gezant voor Sudan, de Nederlander Jan Pronk.

Powell arriveerde dinsdag in Khartum voor een onderhoud met de leiders van het al bijna vijftig jaar door etnische, sociale en religieuze conflicten verscheurde land. In meer dan twintig jaar tijd had het Afrikaanse land niet zo'n hoog bezoek uit de Verenigde Staten.

Na een gesprek met Powell beloofde de Sudanese president al-Bashir dat hij internationale hulporganisaties niets meer in de weg zal leggen. De administratieve regels die nodig zijn voor het importeren van goederen, worden buiten werking gesteld. De hulporganisaties proberen Darfur al weken te bereiken, waar ruim een miljoen mensen van huis en haard is verdreven.

De VS verguisde het regime in Khartum lange tijd omdat het terroristen zou ondersteunen. Maar nu wil Washington een vredesregeling voor Zuid-Sudan van de grond te krijgen. Volgens waarnemers willen de VS een snelle ontsluiting van oliebronnen in het grensgebied tussen het islamitische noorden en het zwart-Afrikaanse, niet-islamitische zuiden van het land.

De centrale regering in Khartum voert al lange tijd een politiek van 'arabisering'. Het regime maakt daarbij gebruik van religieus fanatisme en voerde bijvoorbeeld de islamitische wetgeving in.

De VN noemen het huidige bloedvergieten in Darfur met tienduizenden doden de ergste humanitaire crisis in de wereld. Arabischtalige bendes, de Janjaweed, verdrijven al geruime tijd ongehinderd zwart-Afrikaanse stammen uit Darfur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden