Update

VN en VS eisen van Egypte einde aan geweld

De VN en de Verenigde Staten hebben de autoriteiten in Egypte opgeroepen het geweld tegen betogeres te staken. Er zou ook een onderzoek moeten komen naar het bloedbad dat zaterdag aan zeker 80 maar mogelijk meer dan 120 mensen het leven heeft gekost.

Leden van de Moslimbroederschap bidden tijdens hun protest in Caïro. Beeld epa
Leden van de Moslimbroederschap bidden tijdens hun protest in Caïro.Beeld epa

Zowel aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi en de Moslimbroederschap als aanhangers van het interimbewind zijn de straat op gegaan.

De berichten over wat er precies is gebeurd lopen sterk uiteen. De legerautoriteiten hebben verklaard dat de aanhangers van Morsi met scherp hebben geschoten op de politie en militairen. De betogers onkennen dat.

De legerleiding zegt dat de aanhangers van Morsi zaterdagochtend de 6-Oktoberbrug in Caïro wilden barricaderen. Militairen hebben toen ingegrepen. De veiligheidstroepen hebben traangas gebruikt, maar hebben niet met scherp hebben geschoten, aldus het leger. De betogers zeggen dat er direct en gericht is geschoten.

Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er 80 doden geteld en 792 gewonden. Ziekenhuizen schatten in dat er zeker 120 mensen zijn gedood, van wie een groot aantal door kogels. Zij vermoeden dat er 4.500 mensen gewond zijn geraakt.

Ban Ki-Moon
De secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft het leger in Egypte opgeroepen de vrijheids van meningsuiting te respecteren en het recht op demonstratie. Hij benadrukte nogmaals dat Morsi en leden van de Moslimbroederschap direct moet worden vrijgelaten of dat anders de zaak tegen hem duidelijk moet worden gemaakt en in alle openbaarheid moet worden behandeld.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, heeft zaterdag gepleit voor een 'onafhankelijk en onpartijdig' onderzoek naar het geweld dat tientallen aanhangers van de Moslimbroederschap in Egypte het leven heeft gekost.

Kerry uitte in een e-mail aan vicepresident Mohamed el-Baradei en interim-minister van Buitenlandse Zaken Nabil Fahmy zijn 'diepe bezorgdheid over het bloedvergieten en het geweld in Caïro en Alexandrië in de afgelopen 24 uur', liet Kerry's ministerie weten. 'In deze kritieke toestand is het van wezenlijk belang dat de veiligheidsdiensten en de interim-regering het recht op vreedzame protesten respecteren.'

Ook de buitenlandchef van de Europese Unie, Catherine Ashton, heeft zaterdag haar verontrusting uitgesproken. Zij riep beide partijen, pro-leger en pro-Morsi, op een einde te maken aan het geweld.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld epa
Beeld epa
John Kerry Beeld ap
John KerryBeeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden