VN en Cambodja zijn het eens over berechting Rode Khmers

Na vier jaar onderhandelen hebben Cambodja en de Verenigde Naties vrijdag een akkoord getekend over de berechting van de Rode Khmers, wier schrikbewind in de jaren 1975-'79 aan een kwart van de bevolking het leven heeft gekost....

AP en AFP

De onderhandeling over dit akkoord verliepen zo moeizaam, dat ze een jaar lang werden onderbroken. De Verenigde Naties wilden de berechting van de Rode Khmers niet zonder meer toevertrouwen aan de Cambodjaanse rechters, die zelfs in eigen land bekendstaan als corrupt en partijdig. Cambodja wilde echter geen internationaal tribunaal - dat zag het als een inbreuk op zijn soevereiniteit.

Gekozen is nu voor een tussenweg waarbij verdachten zullen worden aangeklaagd door gemengde Cambodjaans-internationale teams van aanklagers. De meeste rechters zullen Cambodjanen zijn, maar een vonnis is pas geldig als minstens een van de internationale rechters ermee instemt. Het akkoord moet nog worden bekrachtigd door het Cambodjaanse parlement. En de internationale gemeenschap moet voor de kosten opdraaien.

Overigens ziet het er niet naar uit dat de speciale rechtbank het druk zal krijgen. De hoogste leider van de Rode Khmers, 'Broeder nummer 1' Pol Pot, is in 1998 overleden. Zijn naaste medewerkers hebben in dat zelfde jaar de wapens neergelegd in ruil voor een feitelijke amnestie. Ze zijn inmiddels ver in de zeventig.

'Broeder nummer 2' en 'Broeder nummer 3', Nuon Chea en Ieng Sary, wonen in het Rode-Khmerbastion Pailin aan de Thaise grens. Daar woont ook oud-president Khieu Samphan. De beruchte weduwe van Pol Pot, Khieu Ponnary, is al 83 en dement.

Slechts twee hoge Rode Khmers, die zich in 1998 niet hebben overgegeven, zitten gevangen en kunnen worden berecht. Het zijn Ta Mok, 'de slager', en Kang Ke Ieu (alias Deuch), die het martelcentrum Tuol Sleng leidde waar 17 duizend Cambodjanen de dood hebben gevonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden