VN eist herstel democratie in Nepal

De hoogste baas van de Verenigde Naties, Kofi Annan, heeft dinsdagavond de terugkeer van de democratie in Nepal geëist. Hij reageerde op het besluit van de koning van het Himalayaland om de regering van premier Sher Bahadur Deuba naar huis te sturen....

ANP/AFP/DPA/RTR

In een landelijk uitgezonden toespraak verklaarde de koning dat hij binnen drie jaar democratische verkiezingen wil houden. Hij ontsloeg de coalitieregering, omdat die er niet in slaagde noodzakelijke voorbereidingen te treffen voor verkiezingen in april. Het lukte de regering ook niet om een dialoog te beginnen met de communistische rebellen, die de monarchie omver willen werpen.

Na de toespraak is het telefoonverkeer in Kathmandu stilgelegd en is contact met de rest van de wereld niet mogelijk. Volgens de Indiase tv-zender NDTV heeft de koning ook enkele politici onder huisarrest geplaatst.

In Nepal, tussen India en China, woeden al jaren conflicten tussen de koning, de rebellen en politieke partijen die op hun beurt ook veelal weer verdeeld zijn. De rebellen willen een communistische republiek en die strijd heeft al 11.000 levens geëist.

Velen vinden dat de koning veel te veel macht naar zich toetrekt. De vorst had premier Sher Bahadur Deuba vorige zomer aangesteld, twee jaar nadat hij hem had ontslagen om dezelfde redenen die hij nu aanvoert. Onlangs beloofde Deuba nog de verkiezingen door te zetten, ondanks de burgeroorlog en de weigering van de rebellen om over vrede te praten. Maar veel regeringsleden zagen die verkiezingen juist daarom niet zitten. Nepal zit al sinds 2002 zonder parlement.

Voor de vierde keer keer in drie jaar heeft de koning een premier naar huis gestuurd. Velen zien de koning als de reïncarnatie van de god Vishnu. Het koningshuis kreeg in 2001 een enorme klap te verwerken toen kroonprins Dipendra zijn vader, de populaire koning Birendra, en andere familieleden vermoordde en daarna zelfmoord pleegde. Gyanendra werd na het bloedbad gekroond, maar hij is nooit zo geliefd geworden als zijn broer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden