VN eisen bestraffing daders bloedbad Burundi

De VN-Veiligheidsraad heeft in de nacht van zondag op maandag de bestraffing geëist van de daders van een bloedbad in Burundi waarbij meer dan 150 vluchtelingen uit buurland Congo om het leven kwamen....

ANP

De slachting had eind vorige week plaats in het vluchtelingenkamp in Gatumba, vlakbij de grens met Congo. De slachtoffers werden met geweren en kapmessen vermoord. De meeste doden waren Banyamulenge, een Congolese Tutsi-stam. Volgens plaatselijke VN-medewerkers was het bloedbad het werk van Hutu-rebellen van de FNL uit Burundi.

Concrete strafmaatregelen tegen de FNL worden niet genomen. In de verklaring wordt de FNL niet eens genoemd, er is slechts sprake van 'daders en diegenen die voor de misdaden verantwoordelijk zijn'. De Veiligheidsraad heeft de speciale VN-gezanten voor Burundi en Congo gevraagd het bloedbad te onderzoeken en zo snel mogelijk terug te rapporteren. Secretaris-generaal Annan verklaarde door de slachting 'geschokt en verontwaardigd' te zijn en riep op tot berechting van de daders.

De FNL heeft toegegeven het bloedbad te hebben uitgevoerd. Het betrof echter een vergissing, aldus de FNL (Nationale Bevrijdingstroepen). Het eigenlijke doel was volgens de groepering een 500 meter verderop van het vluchtelingenkamp gelegen legerplaats. Maar medewerkers van de VN in Gatumbe benadrukten daarentegen dat de overval goed leek te zijn voorbereid en duidelijk gericht was tegen de vluchtelingen.

De Tutsi-vluchtelingen in Gatumbe vluchtten in juni voor gevechten in het oosten van Congo. In Burundi hebben circa 20.000 Congolese Tutsi's onderdak gevonden. Bij steeds weer opvlammende gevechten tussen Hutu's en Tutsi's zijn in de afgelopen tien jaar alleen al in Burundi zeker 300.000 mensen om het leven gekomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden