VN: dwangarbeid levert regime Noord-Korea miljard euro op

Noord-Korea stuurt tienduizenden inwoners naar het buitenland om te werken onder omstandigheden die neerkomen op dwangarbeid. Op deze manier omzeilt het land sancties van de Verenigde Naties en ontvangt het regime van Kim Jong-un buitenlandse valuta. Dat stelt de VN in een rapport.

Redactie
Een Noord-Koreaanse vrouw fietst door de buitenwijken van Pyongyang. Beeld reuters
Een Noord-Koreaanse vrouw fietst door de buitenwijken van Pyongyang.Beeld reuters

Volgens de opsteller ervan, de 70-jarige Indonesische jurist en politicus Marzuki Darusman, verdient het land jaarlijks ruim 1 miljard euro aan de dwangarbeiders. Die inkomsten zijn voor het regime volgens hem hard nodig, nu Noord-Korea het mede door de VN-sancties economisch moeilijk heeft: 'Ik denk dat het stijgende aantal (dwangarbeiders) verband houdt met de financiële krapte in Noord-Korea', aldus Darusman, die door de VN is aangesteld als speciale rapporteur voor de mensenrechten in Noord-Korea. De opbrengsten uit dwangarbeid zouden worden gebruikt voor onder meer militaire uitgaven, waaronder de nucleaire activiteiten die de aanleiding voor de VN-sancties vormen.

Momenteel zijn er volgens het rapport ruim 50 duizend Noord-Koreanen gedwongen werkzaam in andere landen, voornamelijk in de mijnbouw, textiel, houtkap en bouw. Het grootste gedeelte van de arbeiders werkt in China en Rusland, maar er zijn ook Noord-Koreanen in andere delen van Azië, Afrika, het Midden-Oosten en Europa werkzaam. Als Europees land wordt Polen genoemd.

Darusman noemt verder onder meer Algerije, Angola, Cambodja, Equatoriaal-Guinea, Ethiopië, Koeweit, Libië, Maleisië, Mongolië, Birma, Oman, Qatar en de Verenigde Arabische Emiraten.

Het beeld dat het rapport schetst van hun arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden is onthutsend. Noord-Koreanen verdienen gemiddeld zo'n 100 tot 140 euro per maand, terwijl hun werkgevers een aanzienlijk hoger bedrag aan hun Noord-Koreaanse superieuren overmaken. De arbeiders zelf krijgen vaak niet genoeg te eten, moeten soms zelfs twintig uur per dag werken en hebben meestal maar een of twee rustdagen per maand.

De taken die zij krijgen toegewezen, worden gebaseerd op de sociale klasse die ze van het regime hebben gekregen. Hoe lager de klasse, hoe gevaarlijker en vervelender de werkzaamheden.

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Beeld reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.Beeld reuters
Vrouwen gaan op de foto voor een winkelcentrum in Pyongyang. Beeld reuters
Vrouwen gaan op de foto voor een winkelcentrum in Pyongyang.Beeld reuters

Dit beeld van de Noord-koreaanse dwangarbeid baseert de VN op getuigenissen van voormalige dwangarbeiders. Zij wisten te ontsnappen aan het strenge toezicht dat landgenoten op hen uitoefenen. Die zorgen ervoor dat zij zich aan de Noord-Koreaanse regels en voorschriften houden. Voor degenen die aan dat toezicht weten te ontsnappen, vormen ambassades van buurland Zuid-Korea veelal hun eerste reisdoel.

De Indonesische VN-rapporteur beschuldigt het Noord-Koreaanse regime van het schenden van een ook door Noord-Korea ondertekend VN-verdrag dat dwangarbeid verbiedt. 'In Noord-Korea worden de mensenrechten bijna totaal ontkend', concludeert de rapporteur. Als lichtpunt haalt hij een bouwbedrijf uit Qatar aan dat negentig Noord-Koreanen oftewel de helft van zijn werknemersbestand ontsloeg, toen bleek dat zij door toedoen van landgenoten meer dan twaalf uur per dag moesten werken. Dat was in strijd met de lokale arbeidswetgeving.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden