VN dreigen met aanval NAVO tegen Moslims

De commandant van de VN-troepen in Bosnië, luitenant-generaal sir Michael Rose, heeft woensdag zowel de door Moslims gedomineerde Bosnische regeringstroepen als de Bosnisch-Servische eenheden gedreigd met NAVO-luchtaanvallen....

Reuter, AFP

SARAJEVO

Beide oorlogspartijen zijn al enkele dagen in gevecht ten noordwesten van Sarajevo, binnen en net buiten de twintig kilometer zone rond de Bosnische hoofdstad waar geen zware wapens mogen worden opgesteld en ingezet.

NAVO-vliegtuigen hebben drie keer na een waarschuwing vooraf opgetreden tegen de Bosnische Serviërs. Voor het eerst worden de Bosnische regeringstroepen, die meer en meer in het offensief gaan, met luchtaanvallen bedreigd.

Er wordt gevochten in de sector Vares (35 kilometer ten noorden van Sarajevo), waar de Bosnische troepen een tiental kilometers zijn opgerukt, tot de sector Visoko (30 kilometer ten noordwesten van Sarajevo), waar de Bosnische troepen zijn opgerukt tot het plaatsje Ilijas.

Militaire waarnemers zeggen dat de oorlog in Bosnië een nieuwe fase is ingegaan. De Bosnische troepen willen profiteren van het verbreken van de betrekkingen tussen de Bosnische Serviërs en Belgrado, waardoor de toevoer van munitie en diesel naar Bosnisch-Servische eenheden is gestaakt. De afgelopen weken hadden de Bosnische regeringstroepen hun eenheden in midden- en noord-Bosnië al versterkt.

Volgens een VN-waarnemer in Sarajevo gaat het bij de gevechten ten noordwesten van Sarajevo enerzijds om het controleren van de wegen naar Tuzla en de Adriatische kust, zodat het Bosnische leger beter kan manoeuvreren. Anderzijds kan het Bosnische offensief bij Vares worden uitgelegd als een actie om te voorkomen dat de Bosnische Serviërs een wig drijven tussen het regeringsleger en de Bosnische Kroaten, sinds enkele maanden weer bondgenoten. En op de langere termijn wil het Bosnische leger het door Serviërs omsingelde Sarajevo ontzetten.

De Bosnische Serviërs, aldus de VN-waarnemer, hebben drie opties. Het afsluiten van Tuzla, consolideren van de Posavina-corridor bij Brcko - die de Servische gebieden in midden- en oost-Bosnië met elkaar verbindt - en tenslotte het innemen van een wegenknooppunt bij Konjic, ten zuidoosten van Sarajevo.

Onlangs hebben de Bosnische eenheden de Servische corridor bij Brcko, die zo'n acht kilometer breed is, wat weten te verkleinen. Maar het doel van de Bosniërs is, aldus de expert, de mogelijkheid te krijgen de door de Serviërs beheerste route met artillerie te bestrijken. Het terrein daar is niet geschikt voor operaties van de Bosnische en Kroatische infanterie.

De opstandige Moslim-leider in Velika Kladusa, Fikret Abdic, heeft gisteren gezegd door te zullen vechten tegen de Bosnische regeringseenheden en een aanbod voor amnestie van Sarajevo afgewezen. 'Ikkan mijn mensen niet in de steek laten. Ik blijf bij ze om te vechten voor autonomie. We zijn onverslaanbaar', aldus Abdic vanuit zijn kasteel in Velika Kladusa.

De Bosnische troepen zij de afgelopen dagen opgerukt naar het bolwerk van Abdic. De stad Pecigrad is gevallen, evenals twee Abdic-gezinde dorpjes bij de grens met het door Serviërs bezette Kroatië, Trzac en Sturlic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden