VN: dramatische toename geweld in Afghanistan

Het geweld in Afghanistan is in de eerste vier maanden van dit jaar 'dramatisch' toegenomen. Dat staat in een zaterdag gepubliceerd rapport van de Verenigde Naties, dat eerder door secretaris-generaal Ban Ki-moon aan de Veiligheidsraad werd overhandigd.

Het aantal bermbom-incidenten steeg met 94 procent vergeleken met dezelfde periode in 2009. Ook het aantal moorden en zelfmoordaanslagen nam sterk toe.

Gemiddeld zijn er drie zelfmoordaanslagen per week, waarvan de helft plaatsvindt in het gewelddadige zuiden van Afghanistan. Het aantal complexe zelfmoordaanslagen is sinds vorig jaar bovendien verdubbeld, tot ongeveer twee per maand. ‘De verschuiving naar meer complexe bomaanslagen demonstreert het groeiend vermogen van lokale terreurgroepen die gelieerd zijn al Al Qaida’, aldus het VN-rapport, dat dit weekeinde is gepubliceerd.

Negatieve toon

De negatieve toon van de VN wijkt af van berichten van het Pentagon, dat vorige week een trage, maar toch lichte verbetering van de veiligheidssituatie in Afghanistan meldde. Het nieuwe rapport van VN-chef Ban Ki-moon stelt echter dat de algehele veiligheidssituatie ‘niet is verbeterd’ sinds het laatste VN-rapport in maart, maar dat het aantal geweldsincidenten ‘significant is toegenomen vergeleken bij voorgaande jaren’.

Het rapport verschijnt op een precair moment. Obama breidde zijn troepenmacht onlangs uit met 30.000 militairen om een ‘ommekeer’ in Afghanistan te realiseren. Internationale coalitietroepen voeren een grootschalig offensief tegen de Taliban in de provincie Helmand. Operatie Moshtarak is de grootste operatie sinds de val het Talibanbewind in 2001.

Volgens het VN-rapport is de uitbreiding van het geweld toe te schrijven aan ‘een toename in militaire operaties in de zuidelijke regio in het eerste kwartaal van 2010’. Operatie Moshtarak is door Afghaanse en NAVO-woordvoerders tot nu toe juist als een succes bestempeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden