VN doen onderzoek naar 'historische oorlogsmisdaden' in Aleppo

De Verenigde Naties (VN) gaan onderzoek doen naar de gebeurtenissen in Aleppo. Volgens de Mensenrechtenraad van de VN worden er in de Syrische stad oorlogsmisdaden gepleegd.

Redactie
Een 9-jarige jongen die gewond raakte door een Russische luchtaanval. Beeld afp
Een 9-jarige jongen die gewond raakte door een Russische luchtaanval.Beeld afp

24 landen stemden voor de door Groot-Brittannië ingediende motie. Zeven, waaronder China en Rusland, stemden tegen. De eerste resultaten worden in maart volgend jaar verwacht. Zeid Ra'ad al-Hussein, voorzitter van de mensenrechtenraad, noemde wat er in Aleppo plaatsvindt 'misdaden van historische proporties'.

Sinds vrijdagochtend geldt een gevechtspauze in Aleppo, met als doel hulptroepen bij de sterk verzwakte burgers van de stad te laten. De Syrische regering heeft corridors geopend zodat burgers en strijders Aleppo kunnen verlaten. Niemand maakt hier tot nu toe echter gebruik van. Volgens de VN is de situatie te onveilig om evacuaties uit te voeren. De humanitaire pauze duurt tot zaterdagavond.

In het hevig gebombardeerde Oost-Aleppo, dat onder controle van de rebellen valt, wonen naar schatting nog 250 duizend mensen. Ze zijn ernstig verzwakt door het maandenlange tekort aan voedsel, schoon drinkwater en medicijnen.

Eerdere evacuatiepogingen uit de stad mislukten. Burgers zijn bang dat ze worden gearresteerd of doodgeschoten als ze gebruik maken van de corridors. Het Syrische staatspersbureau SANA beticht 'terroristen', zoals zij de oppositie noemen, ervan de evacuatie blokkeren door de corridors te bestoken met raketten.

Op webcambeelden, die worden uitgezonden door het Russische ministerie van Defensie, is te zien dat zwaarbewapende militairen de checkpoint bij de naar Turkije lopende Castello-weg bewaken.

Russisch vliegdekschip op weg naar Syrië

De Britse marine en luchtmacht houden Russische oorlogsschepen in de gaten die koers hebben gezet richting Syrië. Het gaat om Ruslands enige vliegdekschip, de Admiraal Koeznetsov, en een aantal escorteschepen. De NAVO is bezorgd dat ze zullen worden ingezet om de Russische luchtaanvallen op Aleppo te verhevigen.

Strijders van het Vrije Syrische Leger. Beeld afp
Strijders van het Vrije Syrische Leger.Beeld afp

'Serieus bezorgd'

Het Vrije Syrische Leger liet donderdag in een verklaring weten dat het niet ingaat op de evacuatie zolang er geen garanties zijn voor hulpleveranties aan diegenen die achterblijven. De VN wachten nog altijd op toestemming van de Syrische autoriteiten om hulpkonvooien toe te laten tot de stad.

Ook strijders van Jabhat Fatah al-Sham (voorheen bekend als al-Nusra) zijn vastbesloten te blijven. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov zegt 'serieus bezorgd' te zijn dat deze extremisten 'ondanks de goede wil van Moskou en Damascus weigeren de stad te verlaten.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden