VN-chef Ban Ki-moon: 'Hoog tijd' dat vrouw in mijn voetsporen treedt

Ban Ki-moon, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, zou graag een vrouwelijke opvolger zien. Na meer dan 70 jaar Verenigde Naties en acht mannelijke leiders is het volgens de Zuid-Koreaan 'hoog tijd' dat een vrouw het roer overneemt. Dat meldt de BBC.

Ban Ki-moonBeeld ap

Onder de elf kandidaten die in de race zijn om per 1 januari de rol van secretaris-generaal te vervullen bevinden zich vijf vrouwen. Of Ban een specifieke vrouw voor ogen heeft is niet bekend, maar tegen persbureau AP zei hij dat er 'veel voorname, gemotiveerde vrouwelijke leiders zijn die de wereld echt kunnen veranderen, die actief de verbinding kunnen zoeken met andere wereldleiders'.

De vrouwelijke kandidaat die op dit moment aan kop loopt, de Argentijnse minister van Buitenlandse zaken Susana Malcorra, klaagde eerder in de Argentijnse krant Clarin over seksisme in de VN-verkiezingen. 'Bij gelijke kwalificaties is er altijd een kleine negatieve marge in het nadeel van de vrouw. Als je ziet dat er nu maar een vrouw in de Veiligheidsraad zit [de Amerikaanse Samantha Power] is het lastig om een bepaald niveau van balans en gelijkheid te behouden. Maar misschien heb ik het mis.'

Susana MalcorraBeeld epa

Peilingen

Malcorra kwam in de laatste peilingen op de derde plaats, achter de Portugese Antonio Guterres en de Servische Vuk Jeremic. Hoewel ze 'op persoonlijk gebied' blij was met de stem, betreurt ze het dat de vrouwen het over het algemeen slechter doen dan de mannen. 'Het is pijnlijk, want ik heb hele ontzagwekkende vrouwelijke collega's met bakken ervaring'. Doormiddel van tussentijdse peilingen wil de Veiligheidsraad het kandidatenaanbod snoeien. De lidstaten worden regelmatig geconfronteerd met de roep om een vrouwelijke kandidaat te kiezen.

Malcorra is een echte VN-veteraan en was Ban's stafchef. Ze is minister van Buitenlandse zaken in Argentinië sinds de conservatieve president Mauricio Macri in december aan de macht kwam.

De kandidaten

Irina Bokova, Bulgarije
Helen Clark, Nieuw-Zeeland
Christina Figueres, Costa Rica
Natalia Gherman, Moldavië
Antonio Guterres, Portugal
Vuk Jeremic, Servië
Srgjan Kerim, Macedonië
Miroslav Lajcak, Slowakije
Igor Luksic, Montenegro
Susana Malcorra, Argentinië
Danilo Turk, Slovenië

Oktober

Het is VN-traditie om steeds een andere regio in de wereld aan de beurt te laten om de rol van secretaris-generaal te vervullen. Oost-Europa en Rusland hebben nooit iemand voor de post geleverd, waardoor een van hen aan de beurt zou moeten zijn. Hoewel geen enkele kandidaat dit jaar uit Rusland afkomstig is, maakt Oost-Europa een kans met drie kandidaten - onder wie twee vrouwen.

De secretaris-generaal moet aanbevolen worden door de vijftien landen die de VN-Veiligheidsraad zitten en moet gekozen worden door de 193 landen in de Algemene Vergadering. Naar verwachting wordt de winnaar in oktober bekend.

Wie het ook wordt, Ban benadrukte dat de rechten van kwetsbare groepen zoals vrouwen en meisjes, mensen met een lichamelijke beperking en mensen met een andere geaardheid extra aandacht verdienen. 'Als de VN het niet doen, wie zorgt dan voor deze mensen?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden