VN-bureau tegen verdere verbreiding kernwapens

Het Internationaal Atoom Agentschap (IAEA) wordt wel de 'atoomwaakhond' van de Verenigde Naties genoemd. De organisatie werd in 1957 opgericht als reactie op de verbreiding van kernenergie....

Van onze buitenlandredactie

Het oprichtingsstatuut werd door 81 landen, waaronder Nederland,onderschreven. Het statuut was gebaseerd op een toespraak uit 1953 van deAmerikaanse president Eisenhower, die vreesde voor een nucleairewapenwedloop.

De belangrijkste taken van het IAEA zijn: verificatie van nucleaireactiviteiten, van veiligheid bij het gebruik van kernenergie en vantechnologie-overdracht.

De organisatie doet onderzoek naar vreedzame toepassingen vankernenergie, zoals in de gezondheidszorg en de industrie. De hoofdzetel isin Wenen, maar er zijn kantoren en laboratoria in diverse andere steden.

Inmiddels hebben zich 138 landen bij het IAEA aangesloten. Het beleidwordt vastgesteld door een raad van bestuur, waarin 35 lidstaten zittinghebben. Het agentschap heeft geen macht om zelfstandig op te treden, hetis afhankelijk van de bereidheid van afzonderlijke landen of van eenVN-mandaat.

Het non-proliferatieverdrag is bedoeld om de verspreiding vankernwapens tegen te gaan. Het is in 1970 opgesteld en ondertekend door 189landen. Tijdens het opstellen van het verdrag waren er vijf landen metkernwapens: de VS, de Sovjet-Unie, Groot-Brittannië, China en Frankrijk.In het verdrag is vastgelegd dat het bezit van kernwapens tot deze vijflanden (alle permanent lid van de VN-Veiligheidsraad) beperkt blijft.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden