VN brengen omvang vredesmacht in Ruanda terug tot 1800 man

De Veiligheidsraad heeft vrijdagavond unaniem ingestemd met de vermindering van het aantal VN-militairen in Ruanda. De komende drie maanden wordt de VN-vredesmacht van 5500 tot 2330 man verminderd....

AFP; AP; REUTER

Reuter, AP, AFP

NEW YORK

Het mandaat van de VN-vredesmacht Unamir, dat gisteren afliep, werd in aangepaste vorm verlengd met zes maanden. De VN zullen zich meer dan voorheen richten op humanitaire hulp aan het bewind in Kigali.

Het nieuwe mandaat is een compromis tussen de VN en de Ruandese regering, die een vermindering ineens tot 1800 VN-militairen had geëist. VN-secretaris-generaal Boutros Boutros Ghali vindt echter dat Unamir alleen zijn werk kan blijven doen met 2330 militairen.

Als reactie op de grote zorg van de Ruandese regering over een recent rapport van Human Rights Watch over geheime wapenleveranties aan het verslagen Hutu-leger, dat zich in het buurland Zaïre heeft teruggetrokken, stelt de resolutie van de V-raad dat het wapenembargo ook geldt voor Ruandezen in de buurlanden 'die de wapens in Ruanda willen gebruiken'.

Het aantal militaire waarnemers van de VN (320) en politiefunctionarissen (120) blijft op volle sterkte. Unamir krijgt in het nieuwe mandaat de opdracht de regering te assisteren bij de terugkeer van de naar schatting twee miljoen Hutu-vluchtelingen Zaïre en andere buurlanden. Verder beloven de VN onder meer hulp bij de wederopbouw, het ruimen van landmijnen en de opleiding van een politiemacht.

De Ruandese regering had om een grote vermindering van Unamir gevraagd omdat zij zich thans volledig in staat acht de orde in het land te handhaven. De betrekkingen tussen de VN en Kigali waren ernstig geschaad door het bloedbad in het Hutu-kamp Kibeho in het zuidwesten van het land, waar bij een legeractie naar schatting tweeduizend vluchtelingen om het leven kwamen in april. De regering was ontstemd over de kritiek van de VN op het legeroptreden.

De V-raad draagt Boutros Ghali op bij Zaïre aan te dringen op het toelaten van VN-waarnemers op de vliegvelden in de grensstreek met Ruanda. De waarnemers moeten controleren of er illegaal wapens worden geleverd aan het verslagen Ruandese leger dat zich in Zaïre heeft teruggetrokken. De regering in Kigali vreest een invasie van Hutu-soldaten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden