VN bezorgd over vlucht westerlingen en Ivorianen uit Abidjan

De rust in de belangrijkste stad van Ivoorkust, Abidjan, leek donderdag na dagen van plunderingen en anti-Franse rellen teruggekeerd, al was onduidelijk voor hoe lang....

Van onze buitenlandredactie

De Ivoriaanse president Gbagbo verbrak vorige week een wapenstilstand met de noordelijke rebellen, die sinds vorig jaar van kracht was. Bij deze operatie kwamen negen Franse militairen om het leven. Als vergelding vernietigden de Fransen de kleine Ivoriaanse luchtmacht. Daarop braken anti-westerse rellen uit waarbij tot nu toe 130 Ivorianen omkwamen.

Vele honderden mensen raakten gewond, 1,5 miljoen mensen zitten zonder stroom en ziekenhuizen kampen met tekorten. Door een gebrek aan brandstof dreigen generatoren onbruikbaar te worden.

Frankrijk haalde woensdag de eerste achthonderd burgers terug en sindsdien vliegen westerse vliegtuigen af en aan. Vanuit Eindhoven vertrok in de nacht van woensdag op donderdag een KDC-10-transportvliegtuig, met aan boord personeel van het Korps Commandotroepen en de marechaussee. In Abidjan pikten zij een kleine honderd evacués, merendeels Nederlanders, op en brachten hen naar Senegal, vanwaar zij vandaag naar Eindhoven zullen vliegen. Een aantal commando's bleef achter bij de Nederlandse ambassade.

Groot-Brittannië heeft een marineschip en militaire vliegtuigen naar Abidjan gestuurd om vierhonderd burgers op te pikken. En een door Spanje gecharterde Boeing 707 bracht 44 Spanjaarden, 22 Fransen, tien Portugezen en een aantal mensen met andere nationaliteiten in veiligheid en zal op verzoek van de Verenigde Staten ook negentig Amerikanen ophalen.

Verder zijn drie- tot vijfduizend Ivorianen naar Liberia gevlucht en enkele honderden naar Ghana.

De Verenigde Naties, wier eigen medewerkers het land ook hebben verlaten, maken zich ernstig zorgen over deze vluchtelingenstroom en over het conflict zelf. De Veiligheidsraad dreigt met sancties als de strijdende partijen het in juli gesloten ontwapeningsakkoord en een in 2003 gesloten vredesregeling niet uitvoeren.

Op verzoek van Afrikaanse landen wordt deze resolutie pas maandag ter stemming gebracht, om de Zuid-Afrikaanse bemiddelaars meer tijd te gunnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden