VN betaalden miljoenen aan Assad-regime via hulpprogramma

De Verenigde Naties hebben via het hulpprogramma voor Syriërs tientallen miljoenen euro's betaald aan goede doelen en andere organisaties die banden hebben met Syrische regime. Dat blijkt uit onderzoek van de Britse krant The Guardian naar VN-contracten die zijn gegund. Hulpgelden zouden onder meer betaald zijn aan liefdadigheidsorganisaties van Asma al-Addad, de vrouw van president Bashar Assad, en zijn neef, Rami Makhlouf.

Syrische vluchtelingen in de buurt van Azaz, in het noorden van het land. Beeld afp
Syrische vluchtelingen in de buurt van Azaz, in het noorden van het land.Beeld afp

De betalingen zijn opvallend omdat veel van de personen en organisaties die profiteerden van de contracten, op de zwarte lijst staan van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Zo zou meer dan 11 miljoen euro zijn gegaan naar een ministerie om de agrarische sector een impuls te geven. Voor brandstof maakte de VN 3.5 miljoen euro vrij. Dit bedrag ging naar het daarvoor verantwoordelijke Syrische staatsbedrijf. De nationale bloedbank, onderdeel van het ministerie van Defensie, ontving bijna 4.5 miljoen euro.

De liefdadigheidsorganisatie van Bashar Assads vrouw, Asma el-Assad, ontving 7.6 miljoen euro. Neef Rami Maklouf kon rekenen op 240 duizend euro, dat afkomstig was van Unicef.

De Britse krant hekelt ook 258 Syrische bedrijven die miljoenen hebben ontvangen van organisaties van de Verenigde Naties. De bedragen zouden uiteenlopen van 27 duizend euro tot 48 miljoen euro.

Potentiële partners

Volgens de VN is het aantal partners in Syrië waarmee samengewerkt kan worden om de humanitaire hulp te leveren, beperkt. Maar de kritiek is dat de hulpgelden vooral gebieden bereiken die onder controle van het regime staan.

'Als gekozen moet worden tussen het leveren van goederen en diensten via bedrijven die banden kunnen hebben met de overheid, of burgers aan hun lot overlaten zonder levensreddende hulp te geven, dan is de keuze helder: onze plicht is aan de burgers in nood', zegt een VN-woordvoerder tegen The Guardian.

Maar bronnen beschrijven tegenover de krant een 'zwijgcultuur' binnen humanitaire operaties van de VN. Meer dan 50 lokale hulporganisaties zetten onlangs hun handtekening onder een rapport dat stelt dat de Verenigde Naties hun neutraliteit in het conflict hebben verloren. Volgens het rapport controleert het Syrische regime waar de hulp naartoe gaat door de VN te chanteren. Regelmatig zou gedreigd zijn om visa van VN-medewerkers in te trekken.

Ook zou er een lijst bestaan met goedgekeurde internationale en Syrische organisaties waarmee de VN mogen samenwerken.

Volgens een nog te publiceren rapport van de Nederlandse politicoloog Reinoud Leenders, hoogleraar aan het King's College in Londen, zou 800 miljoen uit een totaal van 980 miljoen aan hulpgelden, via Damascus zijn gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden