VN bemiddelen in conflict M-Oosten

De secretaris-generaal van de VN, Kofi Annan, benoemt binnenkort een bemiddelaar in een poging de ontvoering van twee Israëlische soldaten door de Libanese Hezbollah-beweging tot een einde te brengen....

Van onze correspondent Alex Burghoorn

Annan heeft daar naar eigen zeggen toe besloten na verzoeken van Israël en Hezbollah. Beide partijen hebben omzichtig op de verklaring van Annan gereageerd. Het is het eerste teken van bemiddeling tussen Israël en Hezbollah, die van half juli tot half augustus 34 dagen oorlog hebben gevoerd. De VN-resolutie 1701, die een gespannen staakt-het-vuren heeft ingeleid, eist de onvoorwaardelijke vrijlating van de twee soldaten. Maar Hezbollah houdt vast aan zijn eis van een gevangenenruil.

‘De twee partijen hebben de diensten van de secretaris-generaal geaccepteerd om dit probleem op te lossen’, zei Annan maandag in Saudi-Arabië waar hij zijn elfdaagse reis door het Midden-Oosten afsloot. ‘Ik zal iemand benoemen om in het geheim met beide partijen te werken. Zijn naam zal ik niet bekendmaken, niet vandaag, niet morgen.’

Israël houdt het erop dat Annan ‘helpt’ bij de vrijlating, omdat een onderhandelaar wat Israël betreft niet nodig is. Premier Ehud Olmert heeft een gevangenenruil categorisch afgewezen. Hezbollah-minister Mohammed Fneish heeft alleen herhaald dat de shi’itisch-fundamentalistische beweging bereid is tot ‘indirecte onderhandelingen’.

Als eerste Arabische land heeft Qatar aangekondigd twee- tot driehonderd soldaten te leveren voor de VN-macht, die met het Libanese leger toezicht moet houden op het bestand en Hezbollah van de grens moet weren.

De VS, de EU en Israël hechten eraan dat islamitische troepen deelnemen om in Libanon niet de indruk te wekken dat de vredesmacht een westerse onderneming zou zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden