'VN bagatelliseren misdaden in Darfur'

Rebellen uit het West-Sudanese Darfur stellen dat de Verenigde Naties de misdaden die in Darfur worden gepleegd bagatelliseren. De rebellen reageerden dinsdag op een rapport van een onderzoekscommissie van de VN over de gewelddaden in Darfur....

Het rapport stelt duidelijk dat de regering en regeringsgetrouwe milities systematisch gewelddaden tegen burgers plegen. Dit is reeds flagrant in strijd met het internationaal recht. Voorts concludeert het dat 'individuen, onder wie regeringsfunctionarissen, feiten hebben gepleegd die de intentie van volkerenmoord konden hebben'. Maar of die intentie de misdaden bepaalde, zou een bevoegde rechtbank beter kunnen beoordelen.

De omslachtige formulering over intenties suggereert genocide, maar laat het toch uiteindelijk in het midden of er volkerenmoord is of wordt gepleegd in Darfur. Dat is een grote vergissing van de VN, volgens de leider van de Gerechtigheids- en Gelijkheidsbewegeging (JEM), Khalil Ibrahim. De onderzoekscommissie heeft volgens hem talrijke massagraven niet aanschouwd.

Abdelwahed Mohammed al-Nur van de Sudanese Bevrijdingsbeweging (SLM) noemde dinsdag het VN-rapport onvolledig. De onderzoekers konden niet naar de gebieden waar de ergste misdaden zijn gepleegd, aldus al-Nur. Hij heeft er evenwel vertrouwen in dat 'de internationale gemeenschap zich in de toekomst wel toegang tot die gebieden weet te verschaffen en zich dan realiseert dat er genocide is gepleegd'.

De VN-onderzoekscommissie beschuldigde de Sudanese machthebbers en hun milities wel van ernstige schendingen van het internationaal recht. Zij stelde voor de verantwoordelijken te laten vervolgen door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Canada, Australië en Nieuw-Zeeland hadden de VN-Veiligheidsraad in een maandag gepubliceerde brief al gevraagd de zaak voor te leggen aan het ICC. De VS gaven meteen te kennen dat zij geen maatregelen steunen die de geloofwaardigheid van het ICC vergroten.

Washington heeft de wrede vervolgingen van vooral de niet-Arabisch sprekende stammen van Darfur eerder al als genocide bestempeld. Maar de VS zijn onder de huidige president Bush een verbeten tegenstander van het ICC.

De Amerikaanse regering wil daarom eventueel een nieuw, tijdelijk tribunaal in bijvoorbeeld Tanzania, naar het voorbeeld van het Joegoslavië- en het Rwanda-Tribunaal gevestigd in respectievelijk Nederland en Tanzania.

Vooral Europese landen zijn volgens diplomatieke bronnen niet geneigd zo'n voorstel te steunen. Zij betalen immers al veel geld voor het ICC, het eerste permanente hof voor oorlogsmisdaden, dat ook hun diplomatieke steun geniet.

Secretaris-generaal Annan van de VN adviseerde de Veiligheidsraad zondag sancties te overwegen tegen Sudan voor 'grove schendingen van de mensenrechten' in Darfur.

De strijd van zwart-Afrikaanse stammen tegen regeringstroepen en Arabisch-sprekende milities kostten het afgelopen jaar ten minste 70.000 mensen het leven. Naar schatting 1,8 miljoen mensen zijn van huis en haard verdreven en hun woningen en bestaansmiddelen zijn opzettelijk verwoest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden