VN: armoede Oost-Jeruzalem toegenomen

Het 'segregatiebeleid' van de Israëliërs ten aanzien van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem heeft de voorbije jaren tot een toename van de armoede in dat deel van de stad geleid. Dat stellen de Verenigde Naties in een studie die vandaag wordt gepubliceerd.

Beeld epa

'De economie van Oost-Jeruzalem is in de Palestijnse noch de Israëlische economie geïntegreerd', aldus de VN-conferentie voor Handel en Ontwikkeling (UNCTAD).

'Sinds tien jaar blijft de armoede toenemen onder de Palestijnse bevolking van Jeruzalem, omdat de isolering ten opzichte van de rest van het Palestijns gebied is blijven groeien sinds de tweede Intifada en de bouw van de Israëlische scheidingsmuur', schrijft de UNCTAD. Volgens de organisatie leefde 82 procent van de Palestijnse kinderen in Oost-Jeruzalem in 2010 in armoede, tegenover 45 procent van de Israëlische kinderen in Jeruzalem.

Scheidingsmuur
Volgens sommige schattingen heeft de bouw van de scheidingsmuur door de Israëliërs, die in 2003 begon, de economie in Oost-Jeruzalem geschaad voor meer dan 760 miljoen euro aan rechtstreekse verliezen. Per jaar loopt dit deel van de stad nog eens 200 miljoen mis als gevolg van bijvoorbeeld het mislopen van handel.

Voor de economen van de Verenigde Naties valt de verarming van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem niet enkel te wijten aan de isolering van het gebied. Het feit dat de inwoners over een ander juridisch statuut hebben dan de Israëliërs, brengt een 'reeks obstakels' teweeg, 'in het bijzonder rond huisvesting, werk en fiscaliteit'.

Einde van bezetting
De VN-experts menen dat verschillende acties kunnen helpen de gevolgen van het beleid kunnen verzachten. De echte noodzakelijke voorwaarde voor de duurzame ontwikkeling van de Palestijnen in Oost-Jeruzalem, is het 'einde van de kolonisering en bezetting' van de sector, aldus de studie.

Sinds de Zesdaagse Oorlog van juni 1967 bezet Israël Oost-Jeruzalem. Die beslissing werd nooit erkend door de internationale gemeenschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden