VN: Amerikanen doodden Afghaanse burgers

Er zijn ‘overtuigende bewijzen’ dat door luchtaanvallen op een dorp in de West-Afghaanse provincie Herat vorige week vrijdag negentig burgers, onder wie zestig kinderen, zijn gedood....

AP en Reuters

De VN-onderzoekers erkennen dat hun bevindingen uitsluitend gebaseerd zijn op getuigenissen van dorpelingen en Afghaanse regeringsmedewerkers. Er zijn door de VN-medewerkers geen foto’s overlegd of graven gezien.

De Afghaanse regering meldde zondag al dat bij de aanval op het dorp Azizabad in het district Shindand in de westelijke provincie Herat negentig burgerdoden waren gevallen. In de VN-verklaring wordt de Afghaanse melding bevestigd. De negentig dodelijke slachtoffers zijn zestig kinderen, vijftien mannen en vijftien vrouwen, aldus de verklaring.

De VS zeggen echter te geloven dat 25 Talibanstrijders en slechts vijf burgers zijn omgekomen.

De regering-Karzai zei maandag betere afspraken met de buitenlandse troepen over hun operaties te willen maken. Zij wil dat er een eind komt aan ‘luchtaanvallen op burgerdoelen, ongecoördineerde huiszoekingen en wederrechtelijke vrijheidsberoving van Afghaanse burgers’.

President Karzai gaf daarom de ministeries van Buitenlandse zaken en Defensie opdracht de aanwezigheid van buitenlandse troepen te evalueren. Zijn woordvoerder, Humayun Hamidzada, zei dat de regering de internationale troepen niet wil wegsturen zolang het Afghaanse leger en de politie niet in staat zijn zelf orde op zaken te stellen en het land te verdedigen. Maar de buitenlandse troepen dienen te opereren ‘binnen de Afghaanse wet en met respect voor het internationaal recht’.

De Amerikaanse coalitie had nog geen commentaar, maar Witte-Huiswoordvoerder Tony Fratto zei eerder dat buitenlandse troepen in Afghanistan burgerslachtoffers zoveel mogelijk proberen te vermijden. Volgens Fratto gaat het Amerikaanse ministerie van Defensie uit van ‘een goede aanval’.

Ondertussen heeft Rusland, dat momenteel met de Verenigde Staten overhoop ligt over Georgië, dinsdag de VN-Veiligheidsraad onder druk gezet om de Amerikaanse luchtaanval in Afghanistan te veroordelen. Diplomaten vermoeden dat de Russische actie vooral bedoeld is om de aandacht van Georgië af te leiden en om de VS te irriteren.

Maandag dreigde Rusland ook al om aanvoerroutes te blokkeren die de NAVO gebruikt om goederen via Rusland en voormalige Sovjetstaten in Afghanistan te krijgen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden