VN alleen beslissen over samenstelling vredesmacht

Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties heeft Indonesië laten weten dat niet Jakarta, maar de VN zullen bepalen welke landen gaan meedoen aan de vredesmacht die de orde in Oost-Timor moet herstellen....

Indonesië zwichtte dit weekeinde voor de internationale druk om een VN-macht toe te laten, maar de regeringspartij Golkar zei gisteren dat er geen militairen uit Australië en Portugal aan mogen meedoen.

'De samenstelling van de vredesmacht is iets dat de VN en de Veiligheidsraad zullen beslissen', zei Annan. 'Wij zijn vastbesloten om zo snel mogelijk een troepenmacht te sturen, en zonder wat voor voorwaarden dan ook'. Annan zou afgelopen nacht met de Indonesische minister van Buitenlandse Zaken Ali Alatas over de kwestie gaan praten.

VN-diplomaten beschuldigden Indonesië van tijdrekken. 'Ze zijn er bang voor dat je dan inzicht krijgt in wat er is gebeurd', zei een VN-diplomaat. Waarnemers beschuldigen het Indonesische leger ervan dat het heeft meegedaan aan het geweld van pro-Indonesische milities.

Als Indonesië zich zou blijven verzetten tegen Australische deelname, zou dat de VN voor een lastig probleem plaatsen. Eigenlijk heeft alleen Australië voldoende eenheden klaar staan om snel in te grijpen.

De Veiligheidsraad kwam gisteravond laat bijeen om over het mandaat voor de troepenmacht te praten. Een VN-diplomaat zei dat het mogelijk 'nog lastige' besprekingen zouden kunnen worden.

Een van de problemen is de vraag hoeveel bewegingsvrijheid de VN-troepen krijgen: mogen ze gaan en staan waar ze willen en wie krijgt het recht de milities te ontwapenen?

Indonesië wil dat de VN-troepen slechts een beperkte rol krijgen en dat eventueel optreden aan de Indonesische politie en het leger moet worden overgelaten.

De Amerikaanse regering riep de Veiligheidsraad gisteren op de zaak snel te beslechten. 'We willen niet dat er eindeloos over de details wordt onderhandeld. Ik denk dat alle leden van de Veiligheidsraad begrijpen hoe ernstig de situatie is', zei woordvoerder James Rubin van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

VN-diplomaten waarschuwden dat Indonesië opnieuw onder zware internationale druk zal worden gezet, als het de voet dwars zet of tijd probeert te rekken. In dat geval ziet het ernaar uit dat er economische sancties tegen Jakarta zullen worden afgekondigd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden