VN: 3.000 bootvluchtelingen in Andamanse Zee

Er dobberen naar schatting rond de drieduizend bootvluchtelingen in de Andamanse Zee, bij Birma en Thailand. Dat heeft de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR vandaag gezegd.

Redactie
Een bootvluchteling in Kuala Cangkoi, een plaatsje in Atjeh. Beeld reuters
Een bootvluchteling in Kuala Cangkoi, een plaatsje in Atjeh.Beeld reuters

De precieze cijfers zijn niet bekend, maar deze schatting is gebaseerd op berichten in de media en andere bronnen, aldus de Verenigde Naties.

In de afgelopen drie weken zijn meer dan drieduizend mensen in overvolle boten geland op de kusten van Indonesië, Maleisië en Thailand. Het gaat voornamelijk om islamitische Rohingya's die zijn gevlucht uit Birma en Bengalezen die aan de armoede in hun land proberen te ontsnappen. Na aanvankelijk veel boten weer naar open zee te hebben gesleept, lieten Maleisië en Indonesië weten alle migranten tijdelijk onderdak te zullen bieden.

Volgens mensenrechtengroepen wordt hiermee maar een deel van het probleem opgelost. Vluchtelingen zitten vaak lange tijd zonder voedsel en drinkwater op de schepen. Smokkelaars zouden hen aan hun lot hebben overgelaten, nadat de autoriteiten in verschillende landen besloten harder op te treden.

Een woordvoerder van de Internationale Organisatie voor Migratie zei gisteren dat ruim vierhonderd vluchtelingen die woensdag in Atjeh in Indonesië aan land kwamen er veel slechter aan toe waren dan verwacht.

Een odyssee komt eindelijk ten einde

Hun boot werd een speelbal van Thailand, Maleisië en Indonesië. Na drie maanden zwerven zetten 430 Rohingya voet aan wal in Atjeh.

Birma bereid tot overleg

Voor volgende week staat overleg in Thailand gepland over de vluchtelingenkwestie en Birma gaf eerder aan hier niet bij aanwezig te zullen zijn. Gisteren wijzigde het land echter van koers. Een medewerker liet weten dat president Thein Sein een uitnodiging had ontvangen en toch naar Thailand zal afreizen.

Birma erkent de Rohingya's niet als burgers en duidt hen aan als 'Bengalezen', ook al wonen de meesten al generaties lang in Birma. Bangladesh erkent hen evenmin. De laatste jaren hebben de Rohingya's in Birma steeds meer te maken met discriminatie, die door de staat wordt toegestaan. Ze zijn door boeddhistische extremisten aangevallen en verblijven in kampen. Zeker 120 duizend zijn over zee gevlucht; het is onbekend hoeveel van hen daarbij zijn omgekomen.

Bootvluchtelingen in Atjeh. Beeld afp
Bootvluchtelingen in Atjeh.Beeld afp
null Beeld reuters
Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden