Vluchtende Bosniërs omzeilen regels

Gevluchte Bosniërs die door Duitsland en Zwitserland zijn uitgezet, keren eerst terug naar Bosnië en vluchten daarna veelal naar Nederland....

Demissionair staatssecretaris Schmitz van Justitie heeft woensdag de Tweede Kamer beloofd de zaak te zullen onderzoeken. Ze wil nog niet zover gaan de Bosniërs te beschuldigen van onzuivere vluchtmotieven.

VVD-Kamerlid J. Rijpstra wil dat Schmitz ook bekijkt of Duitsland wellicht Bosniërs ten onrechte terugstuurt. In dat geval zou Duitsland het vluchtelingenverdrag van de Verenigde Naties ontduiken. Het aantal Bosnische asielzoekers is de afgelopen maanden flink toegenomen.

Vluchtelingen uit Kosovo zijn voorlopig welkom in Nederland, maar krijgen nog geen vluchtelingenstatus. Dat is volgens Schmitz pas aan de orde als heel Kosovo onveilig blijkt. De vluchtelingen uit Kosovo krijgen een zogeheten uitstel van vertrek, omdat de situatie in Kosovo als risicovol is bestempeld. Joegoslavië onderdrukt de Albanezen die 90 procent van de bevolking van Kosovo vormen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden