Vluchten voor een grote, oranje muur

Australiërs wachten gespannen of hun dorp wordt genoemd in de lijst van bedreigde plaatsen. (met video, fotospecial en kaart).

Het huis redden of vluchten? Bewoners in het oosten van de Australische deelstaat Victoria wachten gespannen of hun dorp op de radio wordt genoemd in de lange lijst van bedreigde plaatsen. Elk half uur geeft de rampenzender een overzicht van de situatie. Veelvuldig klinkt de oproep: nu kiezen – weg, of je huis blijven verdedigen. Maar gaat dat nog als straks de stroom uitvalt? Het vuur nadert een grote energiecentrale, 200 kilometer ten oosten van Melbourne.

De Nederlandse Tineke Westwood heeft geen huis meer om te verdedigen. Ze woonde in een wijkje van vijftig huizen, ongeveer 10 kilometer buiten Traralgon. De familie besloot het huis zaterdag prijs te geven aan de vlammen. ‘We hebben te veel bomen in de tuin. Geen beginnen aan’, zegt ze aan de rand van de weg. Achter in de heuvels stijgen vier dagen na het begin van de hevigste bosbranden uit de Australische geschiedenis nog rookpluimen op.

‘Ik was zo bang. Ik keek naar buiten en zag een grote oranje muur. Tegen dat vuur is niet te vechten’, zegt ze berustend. Ze vertrok met haar man en haar twee kinderen Nick en Katja, een paar uur voor de vuurzee korte metten maakte met het huis. Ze konden wat spullen meenemen, zoals oude fotoalbums. Haar huis is alleen nog te zien op de beelden die nu in haar digitale camera zitten. Ze bekijkt ze met tranen in de ogen. ‘De vleugel van vader. Alles verbrand.’

Tekst loopt door onder video

]]>

De buurman bleef wel. Hij heeft zijn huis nog. Als Westwood wil gaan bekijken wat er van haar woning rest, stuit ze op een wegafzetting. Eerst moet alles worden geïnspecteerd: de politie vermoedt dat sprake is van brandstichting. En er moeten doden worden geborgen.

‘Als ze daar nog aan het werk zijn, wil ik niet in de weg lopen’, zegt Westwood. Er zouden zeventien lichamen zijn gevonden, een getal dat ze met ongeloof aanhoort. Wie het zijn, is niet duidelijk. Veel slachtoffers zijn onherkenbaar verminkt.

Ondertussen loopt het totaal aantal doden door de ruim dertig branden op. Dachten de Australische autoriteiten in het weekeinde nog aan tientallen, maandagavond wordt gesproken van minstens 173 doden. Tientallen personen worden vermist. Door de branden zijn zeker 750 huizen en ongeveer 330.000 hectare land, een gebied zo groot als Friesland, in de as gelegd.

]]>
(zie hier de grotere versie van de fotospecial)

Het gezin Westwood verblijft voorlopig in Traralgon. Hoewel hier jaarlijks bosbranden zijn, krijgt Westwood niet genoeg van Australië. Ze woont er nu acht jaar. ‘De saamhorigheid is geweldig’, zegt ze in de lege tijdelijke woning. Dan brengt een onbekende een wasmachine en een koelkast. Geëmotioneerd valt Westwood de gulle gever in de armen. Ze treurt om haar huis, maar is blij dat ze haar man en kinderen nog heeft en zoveel goeds ontmoet. Het opvangcentrum in het dorp staat vol met giften van buurtbewoners.

]]>

(AFP) Beeld null
(AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden