Vluchtelingen

DE NAVO heeft zich onmiskenbaar verkeken op de agressieve Servische reactie op de luchtaanvallen. Het kan dan ook nauwelijks verbazing wekken dat ook de internationale vluchtelingenorganisatie (Unhcr) en de Europese regeringen onvoldoende zijn voorbereid op de gigantische stroom vluchtelingen die vanuit Kosovo een goed heenkomen probeert vinden....

Hun eerste reisdoel is doorgaans Macedonië, Montenegro of Albanië. Maar het lijdt geen twijfel dat ook andere landen in de regio - Griekenland en het overzee gelegen Italië - met vluchtelingen uit het oorlogsgebied zullen worden geconfronteerd. Tel daarbij op dat niet alleen in de regio, maar ook elders in Europa al eerder honderdduizenden Kosovaren zijn opgevangen en het is duidelijk dat het vluchtelingenvraagstuk voor lange tijd prominent op de internationale agenda zal staan.

Gelukkig zijn de Unhcr en de landen van de Europese Unie inmiddels tot actie overgegaan om de ergste nood te lenigen. Maar van een goed gecoördineerde internationale krachtsinspanning, vergelijkbaar met de militaire NAVO-operatie, is helaas nog geen sprake.

Nu is die coördinatie ook verre van eenvoudig. Vooral ook omdat er onderling botsende, nationale en strategische belangen in het geding zijn. De landen van de Europese Unie menen bijvoorbeeld dat de vluchtelingen zoveel mogelijk in de regio zelf moeten worden opgevangen. Daar is ook wel wat voor te zeggen, al is het maar omdat alle inspanningen erop gericht moeten zijn om terugkeer van de Kosovaren naar hun land mogelijk te maken. Maar wanneer, en zelfs óf, dat na afloop van de oorlog mogelijk zal zijn, is uiterst ongewis.

Daarbij komt dat er aan opvang in de buurlanden, zelfs voor de korte termijn, nogal wat bezwaren en risico's kleven. In Macedonië bestaat het gevaar dat de komst van de Kosovaren tot een verstoring van het toch al broze etnisch-politieke evenwicht leidt. Albanië is straatarm. En andere buurstaten, waaronder Griekenland, staan ook niet te springen om honderdduizenden Kosovaren op te vangen.

Een deel van deze problemen kan met financiële hulp worden ondervangen. En als de oorlog voorbij is, zal er een langjarig hulp- en herstelprogramma voor de hele regio moeten beginnen, waarvoor Europa en de Verenigde Staten nu al de voorbereidingen moeten treffen. Maar dan nog lijkt het onvermijdelijk dat een deel van de vluchtelingen, mogelijk zelfs langdurig, elders moet worden opgevangen.

Ook Nederland krijgt daarmee te maken. Vrijwel alle partijen beseffen dat. Alleen de VVD ligt op nogal bekrompen wijze dwars. Het kabinet streeft terecht naar een Europese verdeelsleutel om de lasten zo eerlijk mogelijk te verdelen. Maar ook als dat door bezwaren van andere landen onmogelijk blijkt te zijn, zal Nederland zijn eigen verantwoordelijkheid moeten nemen en is een ruimhartige aandeel in de opvang van vluchtelingen op zijn plaats.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden