Vluchtelingen

Niet meer kijken naar het verleden, tijd voor nieuwe plannen. Dat lijkt de uitkomst van het integratiedebat. Prima, maar om niet weer na dertig jaar te moeten constateren dat het integratiebeleid mislukt is, zullen we ook echt integratiebevrende maatregelen moeten nemen....

Wat ik ook mis en wat mij verbaast is dat vluchtelingen nauwelijks aan bod komen. De specifieke positie van vluchtelingen, die immers tot Nederland zijn toegelatenom redenen van bescherming, krijgt nagenoeg geen aandacht.

Vluchtelingen moeten in de toekomst hun inburgering ook zelf betalen. Dit betekent dat de meesten daarvoor schulden moeten aangaan. In een opvangcentrum mogen ze slechts beperkt werken en eventuele inkomsten worden op hun zakgeld (39 euro per week) in mindering gebracht.

De werkloosheid onder vluchtelingen is dus hoog en degenen die werken doen dit vaak ver onder hun niveau. Het gevolg van het nieuwe beleid is dat het bevordert dat vluchtelingen in een achterstandpositie raken, terwijl het inburgeringsbeleid er juist op gericht is dit te voorkomen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden