VluchtelingenWerk wil gespreide uitzetting Zairezen

De vereniging VluchtelingenWerk vindt dat het ministerie van Justitie Zaïrese vluchtelingen beter gespreid kan uitzetten, àls het ministerie tot uitzetting besluit....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Hun argumenten voor de asielaanvraag zijn individueel en uiterst nauwkeurig bekeken, zegt Justitie. Volgens VluchtelingenWerk staan niet alle teruggekeerde Zaïrezen bloot aan repressie, maar voor ex-gedetineerden ligt dat anders. En het in één keer terugzenden van een grote groep uitgeprocedeerde asielzoekers doet de groep in hun land wel erg opvallen, aldus VluchtelingenWerk.

Zaïre kent geen structureel repressie-apparaat. Het is daar allemaal vrij chaotisch. VluchtelingenWerk gaat wel uitzoeken hoeveel van de dertig vluchtelingen in Zaïre in de gevangenis hebben gezeten.

Inmiddels zijn twintig Zaïrezen in het asielzoekerscentrum van Winterswijk het afgelopen weekeinde in hongerstaking gegaan uit protest tegen de ophanden zijnde uitwijzing van hun landgenoten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.