nieuwsvluchtelingenwerk

Vluchtelingenwerk: ‘Kabinet komt VN-afspraken over hervestigen vluchtelingen niet na’

Het Nederlandse kabinet komt afspraken met de Verenigde Naties over het hervestigen van vluchtelingen niet na, zegt Vluchtelingenwerk. Nederland heeft de laatste jaren 830 minder vluchtelingen opgenomen dan afgesproken, en weigert dat, zoals gebruikelijk is, te compenseren. ‘Een onbegrijpelijk, overbodig en hardvochtig besluit', stelt de organisatie.

Kantoor van Vluchtelingenwerk Nederland.Beeld ANP

Volgens Vluchtelingenwerk is dit besluit om het aantal vluchtelingen niet te compenseren onderdeel van het akkoord over het kinderpardon, eind januari. Destijds zou het niet bekend zijn gemaakt. De beslissing komt nu naar buiten door een brief van staatssecretaris Harbers (VVD) van Vreemdelingenzaken aan de Tweede Kamer. 

Met de VN maakt Nederland sinds de jaren tachtig afspraken over het aantal te hervestigen vluchtelingen. Dit zijn vluchtelingen die niet in de regio kunnen worden opgevangen, bijvoorbeeld vanwege hun politieke voorkeur of seksuele geaardheid. ‘Dit gaat letterlijk over mensenlevens’, zegt  adjunct-directeur Jasper Kuipers van Vluchtelingenwerk in een persbericht.

De afspraken met de VN gelden voor vier jaar. Als de eerste drie jaar afweken van het afgesproken aantal, dan werd dat tot dusver in het laatste jaar gecompenseerd. Voor de periode 2016-2019 was de afspraak 500 vluchtelingen per jaar. In het regeerakkoord werd dat aantal voor 2018 en 2019 verhoogd naar 750 per jaar. In het akkoord over het kinderpardon, waarin werd afgesproken dat een grote groep ‘gewortelde kinderen’ een verblijfsvergunning zou krijgen, werd dat aantal voor 2019 weer verlaagd naar 500 per jaar.

Nu blijkt volgens Vluchtelingenwerk dat in dat akkoord over het kinderpardon ook is besloten dat de achterstand die Nederland tussen 2016 en 2018 heeft opgelopen, niet wordt gecompenseerd. ‘Het kabinet laat weten in 2019 nog maar 500 vluchtelingen te zullen hervestigen’, zegt Martijn van der Linden, woordvoerder van Vluchtelingenwerk. ‘Dat betekent dat de achterstanden van 2016, 2017 en 2018 niet meer worden gecompenseerd.’

Die achterstanden zijn fors, zegt Van der Linden. In 2016 kwamen er 240 vluchtelingen ‘te weinig’, 350  in 2017 en 240 in 2018. Volgens de afspraken zou Nederland in 2019 dus ter compensatie ongeveer 1.300 vluchtelingen moeten opnemen. Het houdt echter vast aan 500.

‘Dit is niet alleen principieel bezwaarlijk, maar ook praktisch’, zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers in het persbericht. ‘De uitvoerbaarheid van het VN-hervestigingsprogramma komt in het geding als men er niet vanuit kan gaan dat deelnemende landen zich aan hun beloftes houden.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden