Vluchtelingenquota van de baan: 'ze werken contraproductief'

De verplichte spreiding van asielzoekers over EU-landen op basis van een in Brussel afgesproken verdeelsleutel is van de baan. De Europese regeringsleiders zullen het quotavoorstel van de Europese Commissie vanavond afwijzen.

Migranten bidden in Ventimiglia, bij de Frans-Italiaanse grens. Beeld ap
Migranten bidden in Ventimiglia, bij de Frans-Italiaanse grens.Beeld ap

'Het plan voor door Brussel opgelegde asielquota heeft nooit op steun kunnen rekenen in de lidstaten en dat is niet veranderd', zei een nauw betrokken EU-ambtenaar woensdag. 'Zulke Brusselse quota werken alleen maar contraproductief.'

De EU-leiders willen Italië en Griekenland - landen die door hun ligging veel migranten opvangen - wel helpen bij een eerlijker verdeling van de asielstroom. De premiers gaan akkoord met een verdeling de komende twee jaar van 40 duizend kansrijke asielzoekers uit Italië en Griekenland, maar dat moet op vrijwillige basis gebeuren. De EU-ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken moeten volgende maand afspreken hoe zo'n inspanningsverplichting eruit komt te zien.

In het voorstel van de Commissie was de spreiding van de 40 duizend asielzoekers uit Syrië en Eritrea verplicht omdat vrijwilligheid volgens Commissaris Avramopoulos (Migratie) niet werkt. Volgens de door de Commissie opgestelde verdeelsleutel zou Nederland circa 2000 asielzoekers moeten opnemen. Den Haag ging daarmee akkoord maar twaalf andere EU-landen wilden er niets van weten.

Een 25-jarige migrant uit Soedan aan de Frans-Italiaanse grens. Beeld ap
Een 25-jarige migrant uit Soedan aan de Frans-Italiaanse grens.Beeld ap

Uitzondering

De grote toestroom van migranten in Italië en Griekenland rechtvaardigde volgens de Commissie een tijdelijke spreiding. De komende twaalf maanden zouden 24 duizend asielzoekers uit Italië en 16 duizend uit Griekenland door worden gestuurd naar andere EU-landen. Het ging om Syriërs en Eritreeërs die vanwege het geweld in hun thuisland vrijwel zeker een verblijfsvergunning krijgen.

Het quotum van 40 duizend asielzoekers vormde circa 40 procent van het totaal aantal migranten dat bescherming nodig heeft in Italië en Griekenland.

Denemarken, Groot-Brittannië en Ierland hoefden niet mee te doen met het spreidingsplan. Deze landen hebben eerder een uitzondering hierop bedongen. Als de andere landen aan de Middellandse Zee (Spanje, Malta) de komende tijd eveneens veel meer migranten binnenkrijgen, moet ook deze last eerlijker verdeeld worden.

Naast de herverdeling van de 40 duizend Syriërs en Eritreeërs die al in Europa zijn, stelde de Commissie voor 20 duizend vluchtelingen op te nemen die nu in opvangcentra buiten de EU zitten. Daarvan zou Nederland er 732 krijgen.

Vorig jaar vroegen ruim 600 duizend mensen asiel aan in de EU, van wie ruim 170 duizend in Italië. De EU-landen proberen afspraken te maken met de landen van herkomst en doorgang (vooral Libië) om de toestroom in te dammen. Verder besloten de lidstaten de boten van de mensensmokkelaars te vernietigen, maar de benodigde mandaten daarvoor (van de VN en Libië) ontbreken vooralsnog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden