'Vluchtelingenopvang is een kwestie van taakverdeling'

De ingezonden brieven van vrijdag 2 oktober.

Een Apeldoorns gezin kookt avondeten voor twee Syrische vluchtelingen.Beeld anp

Kwestie van taakverdeling

Brief van de dag

Bisschop De Korte en scriba Plaisier van de Protestantse Kerk in Nederland pleiten ervoor om vluchtelingen in Nederland op te vangen, maar tegelijkertijd de grenzen van onze vrijheid te bewaken tegen repressie en intolerantie (O&D, 1 oktober).

Zij reageren hiermee op het stuk van Bas van Bommel (O&D, 24 september), die erop wees dat de christelijke deugd van de barmhartigheid op gespannen voet staat met de huidige vluchtelingencrisis. Zij laten zich inspireren door de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan, zetten zich op grond hiervan af tegen 'het eigen volk eerst' van Wilders en pleiten voor ruimhartigheid in de opvang van vluchtelingen.

Aangezien de barmhartige Samaritaan in het Midden-Oosten woonde en Allah ook buitengewoon barmhartig is, pleit ik ervoor vluchtelingen uit die regio ter plekke op te vangen. In Saoedi-Arabië en in de Golfstaten is plek genoeg en bovendien hebben de regimes daar geld genoeg. Er blijven nog genoeg vluchtelingen over uit andere werelddelen die wij in Europa kunnen opvangen. Kwestie van taakverdeling tussen de joods- christelijke God en Allah.

De kerkleiders zeggen tot slot dat naïviteit geen christelijke deugd is, maar dat is de kool en de geit sparen ook niet.

Martin van den Berg, Utrecht

Plus-teken

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Meten met twee maten

Met enig ongeloof las ik het artikel over de ouderparticipatiecrèches in Nederland (Ten eerste, 1 oktober)(+). Ik wist van het bestaan ervan en vind het een prima initiatief. Echter, hoe is het mogelijk dat deze vorm van opvang niet aan de wet- en regelgeving hoeft te voldoen en wél in aanmerking komt voor kinderopvangtoeslag.

Het is meten met twee maten. De reguliere kinderopvang wordt gigantisch gecontroleerd en o wee als er iets niet op orde is. Ongediplomeerd personeel? Dat is inmiddels onvoorstelbaar geworden, hoeveel ervaring je ook hebt! Goede kinderopvang is namelijk meer dan alleen maar oppassen en wat spelen met de kinderen. Goed dat minister Asscher hieraan iets wil gaan doen. Ik zou zeggen: als je het zelf wilt doen, prima. Maar doe het dan ook helemáál zelf!

Ineke van der Mast, Leiden

Dag toptalent

Het is te hopen dat de bestuurders van de universiteitenvereniging VSNU en de raden van toezicht van universiteiten het artikel over de uittocht van toptalent uit wetenschappelijk Nederland en het interview met het vertrekkende toptalent Maaike Kroon (voorpagina en Ten eerste, 30 september) gelezen hebben.

Dan neem ik aan dat ze mijn verbazing delen over de gedachte dat er met het afschaffen van balkenendenorm ook maar iets zou verbeteren in de aantrekkelijkheid van de Nederlandse onderzoekswereld. Zoals Kroon uitlegt, gaat het om faciliteiten, de mogelijkheid een onderzoeksgroep op te zetten, en niet een groot deel van de tijd bezig zijn met veiligstellen dat je überhaupt onderzoek mag doen. Dat heeft met het loonstrookje weinig tot niets te maken.

Govert Valkenburg, Maastricht

Leve taalrechten

Hans Loos vindt dat Europa gebaat is bij een sterk en stabiel Oekraïne (O&D, 30 september), hij vergeet te vermelden dat taalrechten juist een essentiële voorwaarde zijn om hieraan te voldoen. Al in 2012 heeft onze stichting middels haar rapport Gebroken Beloften Hans van Baalen gewaarschuwd, dat EU-lid Roemenië de taalrechten van de eigen autonome Hongaarstalige bevolking aan haar laars lapt. Ex-premier Basescu van Roemenië, sprak zelfs over de annexatie van de Russischtalige, afvallige republiek Transnistrië in een Groot-Roemeens rijk. Onder deze omstandigheden sprak Van Baalen op het Maidan-plein een menigte toe. De volgende dag herriep het Oekraïense parlement de taalwet uit 2012, die de Russische minderheid het recht garandeert om haar taal te spreken in het openbare leven. Een week daarna werd deze herroeping weliswaar ongedaan gemaakt, maar zolang Oekraïne zo lichtvaardig omgaat met Europese kernwaarden als elementaire mensenrechten van autonome taalminderheden en de EU niet in staat is om deze bij haar eigen leden af te dwingen, moet Nederland verdere uitholling van de Europese rechtsorde tegengaan.

G. Landman, voorzitter Stichting European Language Rights, Den Bosch

Blessing in disguise

De VW-uitstootfraude zou weleens een zegen voor de mensheid kunnen worden. Ook mensen die zich nooit druk maakten over hun uitstoot, worden er nu indringend mee geconfronteerd. Bovendien zullen alle autofabrikanten meer aandacht moeten besteden aan dat deel van de techniek en hun beleid. We zullen niet ineens in de wereldsteden schone lucht hebben, maar dit is een enorme opsteker voor elke beleidsmaker en burger die zich daarvoor al jaren inzet.

Natuurlijk zal de lobby van de autoindustrie niet ineens stoppen en zullen de fondsen voor smeergelden niet direct opdrogen. Maar onder een vergrootglas wordt het een stuk lastiger om op de oude voet door te gaan.

In combinatie met de positieve berichten van de VN-top en het voorzichtig optimisme voor de klimaattop in Parijs, lijkt er nu eindelijk ook op hoog niveau schot te zitten in de cultuurverandering die nodig is voor verbetering van de kwaliteit van leven nu en van volgende generaties.

Pieter Parmentier, Diepenveen

Heerlijk, helder, hypocriet

Bij de VN moest premier Rutte zo nodig Nederland verkopen met een verkooppraatje. Met onder andere als doel: een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad. Was hij maar begonnen met het voorstellen van maatregelen om Nederland te sluiten als belastingparadijs. Dan hadden wij onze bijdrage aan de Veiligheidsraad al geleverd, zonder zo nodig een zetel te hoeven innemen.

Armand d'Hersigny, Zandvoort

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden