Commentaar

'Vluchtelingen zijn onrustzoekers' werkt averechts

Om de asielzoekersstroom in goede banen te leiden, is pragmatisme en voortvarendheid vereist.

Carlijne Vos
Geert Wilders. Beeld anp
Geert Wilders.Beeld anp

De asielzoekersstroom dreigt Nederland te verdelen. Tegenover de mensen die zich inzetten voor humane opvang voor getraumatiseerde oorlogsvluchtelingen, staan de burgers die vrezen voor ontwrichting van hun leefwereld door de komst van migranten. Geïnspireerd door verhalen over vechtpartijen en verkrachtingen in asielzoekerscentra in Duitsland, vrezen ze voor het lot van hun dochters op straat, het verlies van hun baan of de waarde van hun huis.

PVV-leider Geert Wilders spint zoals te verwachten valt garen bij de vreemdelingenangst. Verzekerd van een forse sprong in de peilingen, stookt hij vandaag het vuurtje verder op in Almere met een campagne tegen azc's. Een mediageniek evenement ongetwijfeld, maar tot een oplossing zal het niet leiden. Wel tot verdere polarisatie en onrust.

Om de angel uit het debat te halen, is het noodzaak feiten van fictie te onderscheiden. De oplopende spanningen in azc's worden gebruikt om asielzoekers neer te zetten als gewelddadige en bronstige criminelen. Niet alleen een ongefundeerd, maar ook een volkomen misplaatst beeld. De recente geweldsuitbarstingen zijn eerder toe te schrijven aan frustratie en de ontlading na de zware reis die ze hebben ondergaan om in Europa een veilig heenkomen te zoeken. Hier wacht hun een in de haast opgetrokken kampement bomvol andere gefrustreerde en getraumatiseerde migranten, onzekerheid over de asielstatus en maanden van ledigheid omdat ze gedurende de procedure niet mogen werken of leren.

Wil Nederland de asielzoekersstroom in goede banen leiden, dan zal er pragmatisch moeten worden gehandeld. Met dezelfde voortvarendheid waarmee de afgelopen weken adequate opvang is geregeld, moet nu gewerkt worden aan versnelde behandeling van de asielaanvraag en vervolgens aan hun integratie. Hoe eerder mensen weten waar ze aan toe zijn, hoe minder ruimte voor ontwrichting.

De grote toestroom van migranten is onmiskenbaar een uitdaging voor Nederland. De zorgen over druk op de woningmarkt en de arbeidsmarkt zijn niet ongegrond. Ook stemmen de cijfers over de inburgering en arbeidsparticipatie van andere vluchtelingengroepen in het verleden, zoals de Somaliërs, niet optimistisch. De zorgen bij burgers over het absorptievermogen van een klein land, dat bovendien al kampt met culturele spanningen als gevolg van eerdere migratiestromen, moeten niet worden gebagatelliseerd.

Juist daarom is pragmatisme en voortvarendheid vereist. Het neerzetten van oorlogsvluchtelingen als gelukzoekers en onrustzaaiers werkt averechts. Mensen die het geweld in Syrië ontvluchten, hebben het internationaal erkende recht om te vragen hier een toekomst op te bouwen. Wanneer hun dat recht wordt toegekend, moeten zij niet in een klimaat van xenofobie en wantrouwen belanden. Segregatie en sociale desintegratie wordt dan een selffulfilling prophecy.

De overheid heeft het integratiebeleid jaren afgebouwd, omdat ze zelfredzaamheid voorstond. Onder de huidige omstandigheden is proactief beleid nodig. In plaats van asielzoekers te laten dolen door een woud van vrijwillige inburgeringscursussen, moeten zij worden geholpen bij het leren van de taal, het erkennen van diploma's of de begeleiding naar een opleiding of werk. Bij concrete maatregelen om integratie te bespoedigen, is iedereen gebaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden