Vluchtelingen vliegveld Tuzla overgeplaatst

De Bosnische regering heeft vrijdag onverwacht besloten het merendeel van de vluchtelingen uit Srebrenica, die ondergebracht waren in een tentenkamp bij het vliegveld in Tuzla, te evacueren....

Van onze correspondent

Bart Rijs

ZENICA

Ongeveer 1500 mensen mogen in het kamp blijven. Tien bussen werden ingezet om de overige 4500 mensen te vervoeren. Een deel wordt overgebracht naar dorpjes rond Tuzla, anderen naar Gradacac en Brcko, niet ver van de frontlijn.

In Zenica wordt hard gewerkt aan de opvang voor vluchtelingen uit Zepa. VN-militairen noemden de situatie van de Moslim-troepen daar gisteren 'hopeloos'. De Bosnische Serviërs gaan door met hun aanval op het kleinste 'veilige gebied'. De Moslims willen zich niet overgeven omdat de Serviërs hebben aangekondigd dat ze alle mannen tussen achttien en 55 krijgsgevangen zullen nemen.

Dat is een streep door de rekening van generaal Mladic, de bevelhebber van het Bosnisch-Servische leger. Hij was met zestig bussen naar een VN-observatiepost aan de rand van de enclave gekomen om de vrouwen, kinderen en bejaarden te deporteren.

Vrijdag rapporteerden de VN schotenwisselingen in de stad zelf. Veel mensen zouden hun toevlucht hebben gezocht in de bossen en grotten rond Zepa.

De Bosnische-Serviërs lijken niet onder de indruk van de dreigende retoriek van westerse regeringsleiders. Vrijdag namen ze vier van de vijf overgebleven 'veilige gebieden' onder vuur. In Sarajevo landde een aantal mortiergranaten in het centrum. Vier mensen kwamen om het leven, tien raakten gewond.

In Bihac, de Moslim-enclave in het noordwesten van Bosnië, zijn de Serviërs in het offensief. Kroatisch-Servische troepen zouden drie kilometer in Moslim-gebied zijn doorgedrongen en duizend Moslims zijn op de vlucht geslagen.

Kroatië heeft gewaarschuwd dat het een aanval op Bihac als een bedreiging van zijn staatsveiligheid zal beschouwen. Het jongste Servische offensief zou voor de Kroaten een welkom excuus kunnen zijn voor een militaire interventie. Wanneer de Kroaten de Moslim-enclave willen ontzetten moeten ze zich door vijftig kilometer Servisch gebied heen vechten.

VN-functionarissen op het hoofdkwartier in Zagreb denken al geruime tijd dat de Kroaten een militaire operatie voorbereiden tegen de opstandige Serviërs. Het doel van zo'n operatie zou de inname zijn van het Servische bolwerk Knin.

Gorazde wordt eveneens bedreigd door de Bosnische-Serviërs. Als de Moslim-troepen zich niet laten ontwapenen door de VN, zei de Bosnisch-Servische leider Momcilo Krajisnik, dan zijn 'we gedwongen het gevaar te elimineren'. Het Bosnische regeringsleger zou tienduizend soldaten en een munitiefabriek in de enclave hebben.

'Of Gorazde nu militair bedreigd wordt of niet, de stad wordt toch langzaam uitgehongerd en gewurgd,' zegt Ron Redmond woordvoerder van het VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr in Genève. Er zijn grote tekorten aan voedsel en medicijnen voor de 50 tot 60 duizend Moslims in de enclave.

De Bosnische Serviërs lieten wel een konvooi met vijfhonderd ton voedsel door voor Sarajevo. Voor het eerst sinds een maand hadden de VN toestemming gekregen via een relatief veilige route naar de stad te rijden. Een VN-functionaris zei dat de Serviërs hadden toegegeven vanwege de internationale druk met geweld een route naar Sarajevo te openen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden