Vluchtelingen, terreur en Zwarte Piet: 2015 in vijf colleges

De beste hoogleraren van Nederland gaven ook afgelopen jaar weer gratis college op internet. Elke werkdag verscheen op de website van de Volkskrant een nieuw college van de Universiteit van Nederland, dat vaak goed aansloot op de actualiteit. Bekijk hieronder de vijf beste colleges en leer wat bij over het nieuws van 2015.

Buurtbewoners van de gemeente Steenbergen reageren tijdens een debat over de mogelijke opvang van asielzoekers. Beeld anp
Buurtbewoners van de gemeente Steenbergen reageren tijdens een debat over de mogelijke opvang van asielzoekers.Beeld anp

Wanneer stonden Nederlanders te juichen bij de komst van vluchtelingen?

Honderden mensen stonden luid juichend op het perron te wachten toen in 1956 treinen vol Hongaarse vluchtelingen in Nederland aankwamen. Waarom werden deze vluchtelingen zo hartelijk ontvangen? Migratiehistoricus Leo Lucassen (Universiteit Leiden) verklaart waarom vluchtelingen soms letterlijk met groot gejuich ontvangen werden en soms juist weggekeken werden. Is onze houding langzaam veranderd van "Wees welkom" in "Rot op"?

(Tekst gaat verder onder video).

Vluchtelingencrisis

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over het vluchtelingendrama.

Kunnen we leven op Mars?

Als Mars lijkt op de aarde, of de aarde op Mars, dan kunnen we prima op Mars leven, toch? Als het aan dr. Sebastiaan de Vet van de Universiteit van Amsterdam ligt, onderzoeken we Mars gewoon vanaf onze eigen planeet. Hoe dat kan? Dat hoor je in dit college!

(Tekst gaat verder onder video).

Water op Mars

Voor het eerst is er nu hard bewijs: af en toe, hier en daar, stroomt er ook nu nog water op Mars - een klein beetje. Lees hier het hele artikel.

3. Waarom negeren we terroristen niet gewoon?

Twee grote aanslagen schrikten Parijs op dit jaar. Ze riepen de vraag op hoe we het beste kunnen reageren op deze daden van terreur.

Het theater van de angst, zo noemt terreurdeskundige Beatrice de Graaf (Universiteit Utrecht) het als er openlijk hard wordt opgetreden tegen terrorisme. En dit werkt vaak averechts. Zoals dat ook gaat bij een zeurend kind, is negeren een veel betere manier om ermee om te gaan. In dit college wordt duidelijk hoe Nederland deze techniek succesvol heeft toegepast als reactie op de Rode Brigade.

(Tekst gaat verder onder video).

Aanslagen Parijs

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de aanslag op het redactiekantoor van Charlie Hebdo.

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de aanslagen in Parijs van 13 november.

4. Wat zegt je mening over zwarte piet over je?

Verkleed als Zwarte Piet durft socioloog Peter Achterberg (Tilburg University) in dit college de discussie over Zwarte Piet te duiden. Want wat zegt het eigenlijk over je als je voor of juist tegen Zwarte Piet bent?

(Tekst gaat verder onder video).

Discussie Zwarte Piet

Lees hier alle artikelen van de Volkskrant over de zwartepietendiscussie.

5. Waarom juist Dafne Schippers wereldkampioene werd

Dafne Schippers werd dit jaar wereldkampioene op de 200 meter sprint en verkozen tot sportvrouw van het jaar. Bewegingswetenschapper Peter Beek (Vrije Universiteit) legt in dit college uit wat er nodig is om topsporter te worden. Welke rol speelt aanleg en welke rol oefenen? Ook Dafne Schippers komt aan bod in dit college. Haar overstap van de meerkamp naar het sprinten bleek een goede zet!

Nieuw! Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Turbulent jaar voor Dafne Schippers

Rustig in de woonkamer zitten is er niet meer bij voor Dafne Schippers: voorbijgangers zwaaien en maken foto's. Lees hier het hele artikel.

Meer Universiteit van Nederland

Bekijk hier alle colleges van het afgelopen jaar nog eens terug.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden