Vluchtelingen Syrië niet welkom in helft staten VS

Zeker 24 staten in de VS willen voorlopig geen Syrische vluchtelingen meer opnemen in verband met de aanslagen in Parijs. Dat meldt CNN. De gouverneurs van onder andere Michigan, Alabama, Arkansas en Texas willen dat het ministerie van Binnenlandse Veiligheid eerst de procedure om vluchtelingen te screenen, opnieuw tegen het licht houdt. President Obama zei maandag op de G20 dat de VS juist meer moeten doen om de miljoenen Syrische vluchtelingen te helpen.

Redactie
Gouverneur Greg Abbott van Texas. Beeld photo_news
Gouverneur Greg Abbott van Texas.Beeld photo_news

De VS willen in het nieuwe begrotingsjaar, dat in oktober is begonnen, 15 duizend Syrische vluchtelingen opnemen. Maar vooral Republikeinse politici zien die plannen, zeker na 'Parijs', niet zitten.

Op een na worden alle 24 staten geleid door een Republikeinse gouverneur. Behalve de vier genoemde staten, gaat het ook om Mississipi, Louisiana, Illinois en Indiana. De enige Democraat die zich nu tegen de opvang keert, is gouverneur Maggie Hassan van New Hampshire. In de afgelopen twee jaar hebben de VS slechts een kleine tweeduizend Syrische vluchtelingen opgenomen.

'Michigan verwelkomt iedereen en we zijn trots op onze immigratiehistorie', zei gouverneur Rick Snyder van Michigan. 'Maar onze eerste prioriteit is de veiligheid van onze burgers.' Michigan is een van de staten in de VS waar veel Arabieren wonen.

De gouverneur van Texas, Greg Abbott, riep Obama in een verklaring zelfs op geen Syriërs meer toe te laten tot de VS. 'Gezien de tragische aanvallen in Parijs en de eerdere gevaren die we hebben gezien, kan Texas niet deelnemen aan welk programma dan ook om Syrische vluchtelingen te herhuisvesten in Texas', aldus Abbott.

Hij zegt dat elke vluchteling mogelijk banden kan hebben met terroristen. 'Ik doe een beroep op u, als president, om uw plannen stop te zetten om vluchtelingen in de VS onder te brengen', schrijft de gouverneur.

Moskeeën

'Als gouverneur zal ik mij verzetten tegen het onderbrengen van Syrische vluchtelingen in Alabama', kondigde gouverneur Asa Hutchinson van Alabama aan op Twitter. In deze zuidelijke staat zijn tot nu toe echter weinig vluchtelingen terecht gekomen. In 2013 en 2014 ging het om slechts 14 Syriërs.

Obama haalde in zijn toespraak op de G20 fel uit naar Republikeinse politici die vinden dat de VS zich nu meer moeten richten op de Syrische christenen. Volgens de Republikeinse presidentskandidaat Jeb Bush zou deze groep geen gevaar vormen voor Amerikaanse burgers. Zijn Republikeinse concurrent Ted Cruz is het met hem eens: 'Van hen gaat geen enkel gevaar uit', zei hij zondag.

Bush zei dat de VS de nadruk moeten leggen op het helpen van de christenen 'omdat zij worden afgeslacht'. Obama noemde het maandag echter een 'schande' om de vluchtelingen aan een religieuze test te onderwerpen. 'Dat is on-Amerikaans, dat is niet wie en wat we zijn', aldus de president.

Presidentskandidaat Donald Trump mengde zich ook in de discussie. Hij zei dat moskeeën extra in de gaten moeten worden gehouden. Ook zei Trump dat hij als president er niet voor terug zou deinzen om moskeeën te sluiten.

Canada

Het plan van de pas aangestelde Canadese eerste minister Justin Trudeau om voor het einde van het jaar 25.000 Syrische vluchtelingen op te vangen, stoot op weerstand. Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs zijn verschillende Canadese gouverneurs en burgemeesters ervan overtuigd dat het logistiek niet mogelijk is om die zeven weken voldoende veiligheidscontroles te kunnen doen.

Zondag liet Trudeau nog weten dat Canada nog steeds 25.000 vluchtelingen wil verwelkomen tegen het einde van het jaar. De minister van Openbare Veiligheid zei dat toen dat de eerste veiligheidscontroles zullen uitgevoerd worden door het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties. Daarna zou Canada zijn eigen controles uitvoeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden