Vluchtelingen proberen slapende dakloze in Berlijn in brand te steken

Zeven vluchtelingen hebben in de kerstnacht een Berlijnse dakloze in brand gestoken. De 37-jarige man lag te slapen op een bank in het metrostation Schönleinstrasse in de wijk Neukölln. Zijn kleding vatte vlam, hij ontsnapte aan de vuurdood doordat omstanders en een U-bahnbestuurder de brand blusten.

Sterre Lindhout
Het station waar zeven mensen een dakloze probeerden te verbranden. Beeld onnola
Het station waar zeven mensen een dakloze probeerden te verbranden.Beeld onnola

Het gaat om zes Syriërs en een Libiër, de jongste is 15 en de oudste 21. Zes van de zeven gaven zichzelf maandagavond aan op verschillende politiebureaus. Eerder die dag had de politie foto's en filmmateriaal van hun gezichten verspreid, geknipt uit de opnamebeelden van de bewakingscamera op het station. De zevende verdachte werd later die avond ook aangehouden door agenten in burger.

Waarom willen zeven mensen, vluchtelingen volgens de Duitse media, een dakloze verbranden? Op die vraag probeert de politie in de verhoorkamer het antwoord te krijgen.

De machinist die met een brandblusser aanrukte, dacht in eerste instantie dat het om een brandende vuilnisbak ging, een routinegeval.

De zeven jongens vluchtten metrolijn U8 in- zo is te zien op de camerabeelden uit de metro, waarop de jongens met elkaar lachen en dollen. Wie het fragment zonder voorkennis bekijkt, zou geen moment denken dat deze jongens net iemand hebben proberen te verbranden.

Op één na waren de jongens en mannen bekenden van de politie - een aantal vanwege eerdere geweldsdelicten.

Het is het anti-kerstverhaal van dit jaar, een week na de aanslag op de kerstmarkt bij de Gedächtniskirche. 'In deze tijd verwacht je naastenliefde, in plaats daarvan beleven we mensenverachting', zegt Andreas Geisel (SPD), senator van Berlijn.

Sinds de aanslag weerklinkt in heel Duitsland de roep meer cameratoezicht op straat. In Duitsland zijn minder openbare camera's dan in de meeste Europese landen, vanwege de strenge wetgeving, ontsproten aan het grote belang dat Duitsers hechten aan privacy.

Maar na de nieuwjaarsnacht in Keulen, bijna een jaar geleden, zijn de meeste geesten rijp voor een verruiming van het cameratoezicht. Behalve in Berlijn. De regering van de hoofdstad, bestaande uit SPD, Linke en de Groenen, wil er niet aan omdat ze van mening is dat het de criminaliteit alleen zal verplaatsten.

Op de meeste stations hangen dus al wel camera's en die hebben ervoor gezorgd dat zes van de zeven verdachten zichzelf hebben aangegeven, vermoedt de politie.

Het station Schönleinstrasse ligt op de route van de U8, een metrolijn die zich dwars door de wijken Kreuzberg en Neukölln slingert, langs stations die bekendstaan om hun drugsdealers en tasjesdieven, zoals Kottbusser Tor en Hermannplatz.

Eindstation van de U8 is station Hermannstrasse. Daar schopte de Bulgaar Svetoslav S. op 27 oktober dit jaar een jonge vrouw van de trap. Ze brak haar arm. De beelden, waarop te zien is hoe S zijn daad schijnbaar terloops begaat, schokten het hele land. Ook S werd aan de hand van camerabeelden geïdentificeerd en werd op 17 december aangehouden in een bus die uit Zuid-Frankrijk kwam.

Het Berlijnse openbaarvervoerbedrijf BVG bestrijdt dat geweld in de U-bahn een trend is. In tegendeel. Volgens Petra Reetz, de persvoorlichtster de BVG, is het aantal misdaden sinds het dieptepuntjaar 2011 van 880 gedaald naar 458 in 2015. Hoofdoorzaak van die verbetering is volgens Reetz het cameratoezicht op de meeste stations.

Over de identiteit van het slachtoffer wil de politie niet uitweiden, behalve dat hij ongedeerd is. In Berlijn leven naar schatting van de gemeente 3 duizend tot 10 duizend daklozen. In de wintermaanden mogen zij van de BVG in een aantal metrostations slapen - ook op de groengelakte houten banken op het perron van de Schönleinstrasse.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden